23948sdkhjf

PACK@lunch i Malmö lockade storpublik

PACK@lunch hölls på fredagen på Radisson Blu i Malmö. BillerudKorsnäs bjöd in till samtal om hur vi ökar återvinningen av förpackningar och går mot mer hållbara material.

Ämnet för dagen lockade långväga gäster. Såväl från Stockholm som Oslo kom besökare enkom för att delta på PACK@lunch. Lokalen fylldes snabbt tills sista bänkraden efter kontaktskapande mingel över lunchen.


Från scen presenterade FTI:s marknadschef Anette Löhnn hur man jobbar med att ta fram designmanualer för olika materialslag. Manualerna syftar till att förbättra förpackningarnas återvinnande egenskaper. FTI vill att förpackningsdesigners ska tänka sig för när man konstruerar en förpackning och väljer material eller en kombination av olika material vad det får för konsekvenser på förpackningens återvinningsbarhet.

– Vi har idag en återvinningsmanual för plastförpackningar färdig. Manualen för pappersförpackningar är på gång och vi har en ambition att få ut manualer för metall- och glasförpackningar inom en snar framtid. Manualerna är tillgängliga gratis för alla företag anslutna till FTI – och kan köpas av andra intressenter.

Pontus Egnér, Marknadschef på Atria Retail, berättade om vad han menade det första miljöanpassade livsmedelstråget för charkdisken. Atria har gått från ett tråg med toppfilm i konventionell plast till ett papperstråg med en toppfilm av bioplast. Tråget har en plastfilm av konventionell fossil plast men även denna plast är tänkt att ersättas med bioplast.

– Vi ville ha en förpackning som tilltalar gruppen miljö- och hälsomedvetna för en ny charkprodukt i vårt premiumsegment under varumärket Lönneberga. Det är skivade produkter av hela kycklingfiléer, vilket är unikt på marknaden. Papperslaminat från BillerudKorsnäs var det i princip enda fungerande alternativet för oss, säger Pontus Egnér.

Förpackningen har lågt CO2-avtryck och återvinns som pappersförpackning. Toppfilmen skiljs av och återvinns som plast. Den består till 71 % av bioplast.

– En avgörande faktor för valet av papperstråg från BillerudKorsnäs är prognosen att vi inom kort kan ersätta plastlaminatet i papperstråget med bioplast – samma material vi valt för vår överfilm.

Louise Wohrne, BillerudKorsnäs, redogjorde för en färsk kartläggning om hur lagstiftning och regler kring återvinning av material skiljer sig åt i ett antal europeiska länder. Hon visade på den utmaning som varumärkesägare står inför när man ska välja förpackning för sin produkt. Utkomsten i form av miljöanpassad kan bli helt olika beroende på vilket land man befinner sig i.

– Vårt jobb är därför att hjälpa varumärkesägare att göra smarta materialval. Dels så att man slipper onödiga förpackningsavgifter och samtidigt bidrar till att underlätta återvinningen av materialet i det land förpackningen sätts på marknaden.

Med hjälp av FibreForm ett nytt material från BillerudKosrnäs kan man t ex minska vikten på sitt tråg för charkdisken - jämfört om man idag använder konventionell plast. Förpackningsavgiften baseras på materialvikten i förpackningen. Hon visade ett aktuellt exempel där ICA gått från ett plasttråg på 16.13 gram till ett FibreFormtråg på 12,9 gram för rökt skinka.

I den avslutande utfrågningen tog den alerta publiken sin chans och ställde många kniviga frågor om vad som är bäst för miljön när man konstruerar en förpackning. Och hur man får hjälp med att bevisa det för kunden. Panelen levererade många bra svar och även i publiken fanns experter som hjälpte till att reda ut begreppen.

För den som mot förmodan inte fick svar på sina fråga eller missade PACK@lunch i Malmö ges en ny chans redan på fredag om två veckor. Den 1 juni håller FTI sitt eget PACK@lunch i Stockholm. Om du är intresserad skynda dig att anmäla dig. Det är redan deltagarrekord registrerat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094