23948sdkhjf

FTI ger avgiftsrabatt på lättåtervunnen plast

Förpackningsavgiften på plastförpackningar kommer 2019 att differentieras. Det blir två nivåer. Det företag som väljer en plastförpackning som är lätt att återvinna får 30 % lägre förpackningsavgift.

Detta meddelar Förpackningsinsamlingen FTI som har börjat informera sina kunder om de kommande nya reglerna.


– Det här görs för att stimulera företag att använda plastförpackningar som är lätta att återvinna och av plast som det finns en efterfrågan på på marknaden. Plast som vi kan få betalt för och slippa betala för att bli av med, säger Kent Carlsson, VD i FTI.

De tre plaster som får grönt ljus av FTI är LDPE-film, PP och HDPE. De uppfyller alla de tre kriterier som FTI satt upp som är Sortering, Behandling och Köpare. Plaster som uppfyller färre kriterier får en högre avgift, i nuläget ska skillnaden vara 30 %.


– Vi har precis börjat informera företagen om de nya avgifterna och även om de har sex månader på sig tycker många det är alldeles för kort tid att ändra till 2019. Men vi betonar att detta är ett styrmedel och inget krav. Det ska på sikt styra mot mer lättåtervunnen plast som det finns efterfrågan på, säger Anette Löhnn, Marknadschef på FTI.

Fyra kategorier av plast som får finna sig i den högre avgiften 2019 är: PET-tråg och -flaskor, PP-film, Övrig film och PVC. Alla får grönt ljus för Sortering och Behandling i FTI:s anläggningar, men det är alldeles för begränsad efterfrågan på den återvunna plasten och innebär i dagsläget att FTI får betala för att bli av med den.

För PS är mängden för liten och för en rad andra plaster som EPS, PLA och annan bionedbrytbar plast saknas teknik för antingen sortering eller behandling eller både och.

Nästa vår inviger FTI sin hypermoderna sorteringsanläggning för insamlad plast från hushållen. Det är en satsning på 265 miljoner kronor och den ska klara hela FTI:s behov av plastsortering. Idag skickas en stor del av svenska plastförpackningar till sorteringsanläggningar i Tyskland.

– Anläggningen ligger i Motala och är Electrolux nedlagda spisfabrik. I en första etapp tas 15 000 m2 i anspråk. En option finns på ytterligare 10 000 m2 för att anlägga upparbetning i form av tvättning och regranulering av den sorterade plasten till säljfärdig råvara. I framtiden kanske även formsprutning kan komma på tal, berättar Kent Carlsson.

Anläggningen i Motala använder beprövad NIR-teknik för identifiering av olika plaster och sorteringen sker helt automatiserat. Kravspecen är att av den plast som stoppas in ska minst 95 % komma ut som en högvärdig och materialren plastfraktion.


– Tyvärr måste vi tillsvidare skicka denna plast till Tyskland för återvinning, d v s tvätt och regranulering, eftersom vi inte har hittat någon entreprenör i Sverige eller på närmare håll som vill ta sig an uppgiften. Därför finns planer på att även göra detta i egen regi om så krävs, säger Kent Carlsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078