23948sdkhjf

Nordic Printtech visade tryckteknik

En rad ledande leverantörer inom flexotryck bjöd gemensamt in till seminariet och utställningen Nordic Printtech i Malmö förra veckan. Ett femtiotal besökare kom och tog del av den senaste utvecklingen och tekniken på området.

– Det är andra gången vi arrangerar den här dagen i Malmö och bjuder in kunder att träffa oss partners på ett och samma ställe vid ett och samma tillfälle. Kunderna kan komma när som helst det passar dem under dagen och programmet är detsamma på förmiddagen som på eftermiddagen, säger Pär Olsson, på Flint Group som stod som värd för Nordic Printtech som arrangerades i företagets nya Innovations- och democenter i Malmö

På seminariet talade bland andra Jan de Roeck, Eskos Marknadschef, om hur förändringarna i handeln med en alltmer uppkopplad konsumentkår påverkar förpackningarna. Han konstaterade att information på förpackningarna kompletteras med onlinebudskap, men förpackningen är fortsatt analog. Däremot är det desto större behov av att digitalisera och automatisera sin egen tryckproduktion, menade han, för att möta kravet på allt kortare ledtider från varumärkesägare. Esko är marknadsledande programleverantör av mjukvara för trycksaksproduktion, särskilt inom flexo och förpackningsdesign. Idag ingår företaget i Danaher som också omfattar bl a X-Rite, Pantone, AVT och Videojet.

I Table Top utställningen presenterades Flint Groups nya digitala system för reproduktion av färgtryck så att det alltid erhålls samma färg på tryckarket. De traditionella tryckta fysiska färgflikarna ersätts av digitala värden för att säkerställa repeterbarheten och undvika subjektiva bedömningar. Systemet heter Vivo Colour Solutions och innefattar bl a den tredje generationen av provtryckstjänst DigiSystem, som lanserades 2010. Med Vivo DigiSystem 3.0 kan provtryck distribueras digitalt till vilken del av världen som helst.

Med stöd av en Epson 5000 printer kan mottagaren ta emot och skriva ut vilken spotfärg som helst i Pantone-skalan. Digitalt finns lagrade alla färger i Pantone-biblioteket och man kan välja mellan hur färgerna ser ut tryckta på sex olika industristandard substrat, inklusive brun kraftliner. För tryckaren behöver inga tveksamheter uppstå och det är bara att följa de digitala värden.

Från scen berättade Integration Technology, ITL, om fördelarna med UV-LED härdning som kommer stort inom bl a inkjet. ITL ingår i IST METZ group marknadsledande inom UV-härdningsutrustning i tryckpressar. Fördelarna med UV-LED är många som lägre energiförbrukning, snabbare process, inga komplexa ventilationssystem på grund av ozon, djupare härdning, mindre maskinunderhåll och extremt lång livslängd på den nya generationens UV-LED-chips.

Men det är en känslig teknik och många vägval ska göras beroende en mängd olika faktorer som vilken typ av substrat, tryckteknik, tryckhastighet, våglängd, färg eller fabriksmiljö man har eller vill använda. ITL är integrationsspecialister som kan visa vägen. Man nämnde också att UV-LED tekniken utvecklas och idag också kan användas för att applicera ytstrukturer - embossing.

Totalt deltog nio teknik- och materialleverantörer på Nordic Printtech. Föutom Flint Group, IST Metz, UPM Raflatac, Miller Graphis Group, Xeikon, ITL Integration Technology, R&J Graphics, Esko och Enigraf. I centrum för utställningen stod Innovationscentrets nya tryckpress en 8-färgers Soma vilken särskilt förevisades under dagen av Lars Keldebäk, Printshop & OEM Manager på centret.

– Tryckpressen är vårt sätt att bidra till utvecklingen för våra kunder. Här trycker vi i vattenflexo och vi erbjuder såväl kunder som partners att hyra in sig på pressen för att prova nya färger och material eller en kombination av dessa. Här kan man också testa nya set ups, klichéer oh tejper. Pressen är till för att man ska kunna testa nya saker och tänja på gränserna.

Innovationscentret i Malmö är centrum för utvecklingen av vattenbaserade flexofärger inom hela Flint Group-koncernen. I Trelleborg jobbar man med färger för narrow web - etiketter. Vidare finns inom Flint Group-koncernen ett centrum för sleeves i tyska Arhaus och för klichéer i Stuttgart. I Polen finns koncernens Colour Center där bl a Vivo Colour Solutions utvecklas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.406