23948sdkhjf

Laser mäter kvarvarande syre i MAP

WITT presenterar en ny testmetod för förpackningar med modifierad atmosfär. Kvarvarande syre mäts med laser utan att förpackningen påverkas och produkten behöver förstöras.

Ju högre produktkvalitet desto viktigare är kvalitetskontrollen och därmed dyrare – om förpackningen förstörs och produkten inte längre kan säljas. Witt-Gasetechnik GmbH reducerar nu dessa kostnader till noll: Den nya "Oxybeam"-gasanalysatorn från MAP-experten använder en laserstråle för att bestämma syrehalten - utan att påverka förpackningen.

 

Det enda kravet för att tekniken ska fungera är att förpackningen har ett litet visningsfönster vilket är fallet med de flesta av denna typ av förpackning, djupdragna tråg eller rörformade påsar. Produkten läggs under sensorn och mätningarna påbörjas via en pekskärm. Resultatet är tillgängligt efter ca fyra sekunder. Den kompakta bordsanalysatorn visar uppmätt resterande syreinnehåll till en noggrannhet av 0,1 procent absolut värde.

Oxybeam mäter exakt hur mycket laserljus som absorberas i förpackningen och bestämmer sålunda syrehalten. I motsats till andra ljusbaserade system kräver Witt-enheten ingen separat reflekterande yta som måste limmas inuti förpackningen eller tryckas på insidan av filmen - en reell kostnadsfördel.

– Jag är övertygad om att systemet utgör ett verkligt framsteg vid slutkontrollen av produkter som är packade under en skyddande atmosfär, säger Marknadschef Alexander Kampschulte, och nämner ytterligare en fördel

– Eftersom lasern lämnar förpackningen oskadad och inte konsumerar någon skyddsgas under testet är det möjligt att göra flera tester på en förpackning som en del av en långvarig observation.

Oxybeam arbetar med en infraröd laser av klass 1 som inte kräver ögonskydd på grund av sin 760 nm våglängd. Produkten i förpackningen som helhet blir inte ens varm eftersom laserkraften är mindre än 0,5 mW.

Sensorn mäter syrehalten över hela intervallet från 0,1 till 100 procent. Det tomma utrymmet bör vara runt 16 till 80 mm i förpackningen. Alla mätningar av enheten kan naturligtvis lagras och exporteras för utvärdering och arkivering. Kalibrering utförs en gång per år.

Mätningen med laserljus är för närvarande den mest avancerade tekniken inom detta affärssegment. Witt förlänger därigenom sitt sortiment av gasanalysatorer som kan tillhandahållas som mobila, bord- eller inlinesystem för förpackning av alla typer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109