Ny typ av nanocellulosa
En forskningssatsning på en ny typ av nanocellulosa planeras i samarbete mellan Umeå universitet och Processum. Bakteriell nanocellulosa kan bli styrkehöjare i kartong, textilier och plast. Samarbetspartner efterlyses.
I en gemensam forskningssatsning kommer Umeå universitet och Processum att utveckla produktionsmetoder för att tillverka bakteriell nanocellulosa från lågvärdiga sidoströmmar från massabruk. Tillräckliga mängder av bakteriell nanocellulosa för applikationer inom kartong, textilier och plast kommer att framställas i slutdelen av projektet. Samarbete med parter inom papper- och massaindustrin och på applikationssidan välkomnas därför.
Nanocellulosa i olika former kan ge nya och förbättrade egenskaper åt en rad olika material. Hittills har forskning liksom tillverkning i demonstrations- och fabriksskala framför allt skett inom mikrofibrillär cellulosa, MFC, och kristallin nanocellulosa, CNC. I detta projekt kommer forskare från Umeå universitet och Processum att utveckla och skala upp en metod för att tillverka bakteriell nanocellulosa, BNC. Som namnet anger är det bakterier som i bioreaktorer producerar denna typ av nanocellulosa.
– Vid Umeå universitet har vår forskargrupp redan lyckats producera bakteriell nanocellulosa i laboratorieskala med en lågvärdig sidoström från ett massabruk, berättar Professor Leif Jönsson som leder forskargruppen. Vi har framställt mindre mängder BNC och blandat in i papper med lovande resultat. Papperet fick förbättrade mekaniska egenskaper, t.ex. högre drag- och rivindex. Nanocellulosa framställd med hjälp av bakterier skiljer sig från MFC och CNC genom att den är renare, har en högre polymeriseringsgrad med längre molekylkedjor, är mer kristallin och tunnare.
– Dagens sätt att framställa bakteriell nanocellulosa är dyrt på grund av att metoden är ineffektiv och att tillväxtmediet är dyrt, säger Björn Alriksson, Gruppchef Bioteknik vid Processum. Därför kommer vi att använda lågvärdiga restströmmar från massabruk som tillväxtmedium och produktionen kommer att ske i våra bioreaktorer för en snabb produktion. I projektet kommer vi att skala upp processen med början i våra små multibioreaktorer, därefter utförs experiment i vår 50-liters bioreaktor för att till slut kunna producera BNC i 600-liters skala.
Resultatet i form av bakteriellt producerad nanocellulosa kommer sedan att testas i applikationer såsom styrkehöjare i kartong, textilier och plast. Målet är att ur lågvärdiga sidoströmmar som en billig råvarubas kunna producera BNC för applikationer där det krävs relativt stora volymer.
– Det här är en mycket intressant produkt som kan ge existerande material förbättrade egenskaper och som kan användas för att framställa helt nya bio-baserade material, betonar både Leif Jönsson och Björn Alriksson. I slutet av projektperioden kommer vi att ha tillräckliga mängder av BNC för realistiska applikationstester. Vi är därför öppna för såväl nationella som internationella samarbeten inom olika områden för att tillsammans utveckla intressanta applikationer.
Vad är Processum?
Processum startades 2003 och har utvecklats till ett ledande bioraffinaderiinitiativ på både en nationell och internationell arena. Största delen av verksamheten ligger i att stödja och initiera forskning och utveckling inom områdena: bioteknik, energiteknik, oorganisk kemi, organisk kemi samt råvara med hållbarhetsfokus.
Tillsammans med andra bioraffinaderiinitiativ längs den norrlandskusten så utgör Processum med universiteten ett viktigt nav för utveckling av nya produkter, energilösningar och bränslen från skogsråvaran. Processum är värd för tillväxtinitiativet Framtidens Bioraffinaderi.
Processum AB ägs till 60 % av RISE Research Institutes of Sweden och till 40 % av Processums Intresseförening och är därmed ett dotterbolag i RISE-koncernen. Processum ingår i division RISE Bioekonomi. www.processum.se