Miljövänligaste pappmuggen
Forskare vid holländska Wageningen Food & Biobased Research och TNO har genomfört en livscykelanalys för regeringen och jämfört två sätt att ta hand om använda pappersmuggar efter insamling: använda dem för att tillverka toalettpapper och servetter i en pappersfabrik (återvinning) eller kompostering för produktion av biogas plus en kompostrest.
De återvunna muggarna visade sig ha bättre miljöprestanda. Kompostering och nedbrytning gav däremot en större minskning av koldioxidutsläppen.
Hittills har den holländska regeringen skickat sina pappersmuggar till ett värmekraftverk men nu vill man veta vilket alternativ som är bäst för klimat och miljö.
"När vi utvärderar hela miljöprofilen visar det sig att återvinningsalternativet presterar bäst och minskar miljökostnaderna med 1,22 euro i per 1 000 muggar", säger Martien van den Oever, projektledare vid Wageningen Food & Biobased Research i ett pressmeddelande.
"Ett skäl är att upp till 89 procent av de insamlade muggarna är lämpliga att återvinna och kan ersätta jungfrulig pappersmassa vilket ger stor miljövinst. Alternativet med gasproduktion ger 0,45 euro i miljövinst, vilket ändå är bättre än förbrännings/energiåtervinningsalternativets 0,28 euro, kommenterar han.
Tittar man enbart på klimatpåverkan (koldioxidutsläpp) blev slutsatsen en helt annan:
Gasproduktion ger en vinst på 5.4 kg CO2 eq per 1 000 insamlade muggar. På andra plats kommer förbränning/energiåtervinning och först på tredje återvinning.
Det var en överraskning att det kom först på tredje plats. Skälet är att vid produktion av jungfrulig massa släpps inte särskilt mycket CO2 ut, därför blir inte vinsten så stor. Vid de två andra alternativen används fossil naturgas vilket alltså undviks med och det ger stort utslag.
Baserat på resultaten har nu det holländska ministeriet för ekonomi och klimat (som också betalade studien) valt att återvinna pappmuggarna med PLA-beläggning.