23948sdkhjf

FSC-certifiering bidrar till biologisk mångfald

En ny studie visar hur FSC-certifieringen bidrar till biologisk mångfald i Lettlands skogar. Viktiga bidrag gäller bevarande av fler biologiskt värdefulla livsmiljöer, främjande av sumpskogsbestånd, och lämnande av biologiskt värdefulla träd vid avverkning.

FSC:s regelverk för skogsbruk har jämförts med den lettiska lagstiftningens krav och har analyserats utifrån vetenskaplig litteratur för att utvärdera effekterna för den biologiska mångfalden.

– Rapporten visar att det finns vetenskapligt stöd för att FSC verkligen bidrar till bevarande av skogens biologiska mångfald. En av de aspekterna där vi verkligen ser en skillnad är att vi bidrar till att bevara nyckelbiotoper i den FSC-certifierade skogen i Lettland. Genom att FSC också handlar om social hänsyn och ekonomisk bärkraft bidrar man till att öka flera värden i skogen, säger Henrik von Stedingk, skogs- och standardansvarig hos Svenska FSC.

Drygt 1 miljon hektar skog är FSC-certifierad i Lettland, vilket uppgår till ca. 30 % av landets skogar. Rapporten The contribution of FSC certification to biodiversity in Latvian forests visar att FSC-certifiering ställer krav på ett ansvarsfullt skogsbruk som går utöver kraven i den lettiska lagstiftningen.

FSC bidrar bland annat med att minst 10 % av certifierade skogsarealen avsätts och undantas från skogsbruk, och att biologiskt värdefulla områden såsom nyckelbiotoper bevaras. Genom att bevara fler områden och värdefulla livsmiljöer hjälper FSC att bevara arter som inte kan överleva i den brukade skogen, eller som behöver särskilda biologiska strukturer för att överleva.

Där skogen brukas bidrar FSC med att fler biologiskt värdefulla träd lämnas vid slutavverkning, att endast inhemska eller icke-invasiva trädslag används, att död ved bevaras i olika livsmiljöer och över tid, samt att tillväxten i sumpskogar främjas. Sammanlagt leder detta till en större strukturell variation i de brukade skogarna i Lettland. Fler funktioner och strukturer som är viktiga för biologisk mångfald bevaras som i sin tur gynnar fler arter.

Detta är den fjärde rapporten i en serie som publicerats av svenska FSC om FSC:s bidrag till biologisk mångfald. Tidigare rapporter har publicerats för Sverige, Estland och Finland.

Läs mer om: fsc
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.829