Ekologisk mjölk nu ännu grönare
Genom att bland annat ta bort ett materialskikt på förpackningarna minskas klimatpåverkan med hela 24 %. Det medför också att den klassiska vita ekoförpackningen nu blir brun.
Arlas övergripande ambition är att minska klimatpåverkan från förpackningarna med 25 % fram till år 2020, jämfört med 2005. Företaget är redan en god bit på väg och låter nu de ekologiska förpackningarna leda vägen för att minska klimatavtrycket ytterligare.
– Varje år förpackar vi nästan en miljard produkter i Sverige och vi vill förstås att de ska vara så bra som möjligt för klimatet och miljön. Tack vare det borttagna materialskiktet minskar förpackningens klimatpåverkan med 24 % och dess vikt med 3 % jämfört med den tidigare. Eftersom vi säljer stora volymer av dessa produkter får den nya förpackningen en avsevärd effekt, säger Anna-Karin Modin Edman, hållbarhetschef på Arla.
Först ut med den nya förpackningen är ekologisk mjölk, fil och grädde, som finns i butik vecka 38. Snart kommer också fler produkter i Arlas breda sortiment att byta till grönare kartong.
– Vi är väldigt måna om att både innehållet och förpackningen ska vara tillverkade med låg negativ miljö- och klimatpåverkan och vi tror att de konsumenter som väljer våra ekologiska produkter håller med. Tack vare det borttagna materialskiktet blir våra ekologiska produkter nu ännu bättre, säger Anna-Karin Modin Edman.
Hela 400 svenska Arlagårdarna är ekologiska. Under 2017 och 2018 ställer ytterligare 80 Arlagårdar om till ekologisk mjölkproduktion.