Snabbguide till återvinningsbara plastförpackningar
FTI har tagit fram en snabbguide som ska underlätta för varuproducerande företag att välja plastförpackningar som är lätta att återvinna. Under utveckling är också en manual som ger företagen fördjupade kunskaper i frågan.
I guiden uppmanas företag att välja plast som kan leva vidare. I en tabell staplas plasterna upp efter hur möjliga de är att sortera ut, behandlas för materialåtervinning och om det finns en marknad för plasten som återvunnen.
– Vi uppmanar företag att välja förpackningsmaterial som är enkla att materialåtervinna. I detta avseende är det inte bara plasten i sig man ska titta på utan även färger, tryck, lim, etiketter, mm. Manualen är till för den som vill fördjupa sig och är under utveckling, säger Annica Dahlberg som är Kommunikationschef på FTI.
-
Guiden riktar sig till förpackningsutvecklare, inköpare och hållbarhetschefer inom dagligvaruindustrin och dagligvaruhandeln och har presenterats på Dagligvaruleverantörers Förbund, DLF:s årsmöte. Dagligvaruleverantörerna ser med förväntan fram emot den hjälp man kan få från den kommande förpackningsmanualen och från den återvinningsutbildning som planeras.
-
– Våra medlemmar får nu en guide som kan bidra till att de plastförpackningar som sätts på marknaden är bättre ur ett materialåtervinningsperspektiv, vilket bidrar till att dagligvarubranschen blir mer hållbar, säger Jörgen Friman, vd på DLF, Dagligvaruleverantörers Förbund.
FTI:s uppdrag från det svenska näringslivet är att se till att de förpackningar och tidningar som använts i hushåll och verksamheter samlas in för att bli till ny råvara i tillverkning. Producenter som importerar/för in eller fyller en förpackning som säljs i Sverige är anslutna och betalar för hela återvinningen. Flera söker råd om vad som är bra val. Den manual som nu finns till försäljning är unik i sitt slag såvitt FTI kan konstatera.
– I Sverige är vi rätt duktiga på att återvinna förpackningar, men vi måste bli ännu bättre, framför allt på plastförpackningar. Vi producenter måste också hjälpa till genom att välja plastsorter till våra förpackningar som är bra ur ett återvinningsperspektiv. FTI:s plastguide kommer att vara en bra hjälp vid framtida produkt- och förpackningsutveckling och ett viktigt bidrag till det cirkulära arbetet, säger Karin Brynell, vd på branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.