Svensk forskarsatsning för bioplastsamhälle
Det svenska forskningsprogrammet STEPS ska dra upp riktlinjerna för ett framtida samhälle med biobaserad hållbar plastproduktion utan fossilbaserade plaster. Kostnad 60 miljoner kronor. Klart 2021.
– Dagens oljebaserade plaster har många fördelar, både prismässigt och genom att de har en rad olika funktioner. Dessa egenskaper vill vi överföra till nya material med bättre miljöprofil, kommenterar Christopher Folkeson Welch, programansvarig på Mistra.
För att ta ett helhetsgrepp om omställningen mot hållbara plastsystem har forskarna i Lund valt att kombinera forskning inom flera discipliner. I arbetet ingår resurser från kemi, kemiteknik, bioteknik, polymerteknik och polymerprocesser, produktutveckling, energi- och miljösystemanalys, innovationsstudier, sociologi och statsvetenskap. Forskningen bedrivas i samarbete med en rad externa aktörer, som representerar hela värdekedjan och som har förmåga att driva omställningen i praktiken.
Kort om STEPS
Företagen i STEPS representerar allt från råvaruföretag (ex.vis Nordisk Sugar, Lyckeby, Södra) och plast- och kemiproducenter (ex.vis Perstorp, SEKAB) till användare som Orkla, Flextrus, Electrolux, IKEA, Region Skåne och återvinnare som Sysav, Hans Andersson Plastics och Miljösäck.
STEPS tre olika arbetsområden:
– Utveckla en miljövänlig och konkurrenskraftig teknik som bygger på grön kemi.
– Utveckla nya plaster med önskade egenskaper som dessutom är återvinningsbara.
– Skapa underlag för industriella strategier för hållbarhet på lång sikt.
Läs en längre artikel om forskningsprogrammet STEPS i Packmarknaden nr 3, ute den 26 april.