Allt fler flaskor och burkar säljs olagligt
Under 2016 har Jordbruksverket sett en stor ökning av försäljning av metallburkar och plastflaskor som inte går att panta. Vid verkets kontroller har man hittat drycker som avviker från reglerna vid ungefär var sjätte kontroll.
Det är nästan en fördubbling mot året innan. Drycker som säljs ska vara anslutna till ett godkänt retursystem. Att retursystemet fungerar är viktigt för miljön, menar Jordbruksverket som är den myndighet som utöver tillsyn och tillsammans med kommunerna kontrollerar att plastflaskor och metallburkar som säljs i Sverige också går att panta i Sverige.
Reglerna är att flaskor och burkar med dryck som dricks som den är, exempelvis läsk, öl, energidryck, vin, téer och vatten skall ingå i ett godkänt retursystem och vara märkta med en pantsymbol och med vilket belopp panten ger.
Den som säljer produkter som inte är anslutna till ett godkänt retursystem kan bli tvungen att betala en miljösanktionsavgift på upp till 50 000 kronor. Upprepas felet igen inom två år så dubblas avgiften.
– Problemet är framför allt ett storstadsproblem, med Malmö i topp. Även vid norska gränsen har vi i år påträffat många produkter som inte går att panta, säger Susanne Görsberg, Jordbruksverket.
Med anledning av den stora ökningen kommer Jordbruksverket att öka antalet kontroller under 2017.
– Vi tror att den ökade försäljningen av produkter som inte går att panta i huvudsak beror på okunskap men det går inte att utesluta visst fusk. När det gäller okunskap så är det ofta de som startar nya butiker som inte känner till reglerna, säger Susanne Görsberg på Jordbruksverket.
Flaskor och burkar som inte går att panta riskerar att hamna i naturen och skada miljön. Även som konsument kan man göra mycket bara genom att vara uppmärksam på att flaskor och burkar man köper verkligen går att panta, menar hon.
– Under våra kontroller är det framförallt i mindre butiker vi har hittat flaskor och burkar som inte går att panta. Stöter man på produkter som inte går att panta kan man rapportera det till sin kommun eller direkt till oss på Jordbruksverket, säger Susanne Görsberg.