23948sdkhjf

Framtidens förpackningskedja kräver samverkan

Vårt konsumtionsmönster kräver fyra gånger mer så mycket resurser som jorden kan förse oss med, och en stor del av det vi människor konsumerar är förpackat i någon form, därför är det viktigt med resurshushållning. Dessutom är trettio procent av det som slängs i hushållens avfall förpackningar.
Under ett runda-bordssamtal i Malmö i slutet av november samlades en rad aktörer för att diskutera en gemensam agenda för att samlas kring målet om en ökad omställningstakt not en helt cirkulär förpackningskedja. De samlade aktörerna vill se att allt material används så effektivt som det bara är möjligt. Det innebär att vidareutveckling av befintliga lösningar bör ske parallellt med större fokus på olika förpackningslösningar vid lansering av nya produkter.

Man anser också att följande områden bör prioriteras för att skapa en förpackningskedja som håller, också för kommande generationer:

Bättre design av förpackningar som stimulerar insamling, återvinning och återanvändning
Bättre förståelse av de förnybara materialens roller i förpackningskedjan
Ökad kunskap om de olika villkoren hos förpackningskedjans alla aktörer
Samverkan med offentliga aktörer som kan påverka marknaden med upphandling
Mer kommunikation kring för- och nackdelar med olika förpackningslösningar i ett helhetsperspektiv

Sverige har producentansvar för förpackningar och tidningar och ett välutvecklat system för återvinning av dessa materialslag och idag överträffas nästan alla nationella mål för materialåtervinning av olika förpackningar. Återvinningen är hög också ur ett internationellt perspektiv, men samtigit försvinner många tusen ton material årligen ut ur förpackningskedjan.

Därför höjs de nationella målen för återvinning av metall-, pappers- och plastförpackningar, samt PET-flaskor, från och med den 1 januari 2020. Även om återvinningen kan öka från dagens nivåer blir förpackningskedjan inte helt hållbar förrän allt material hanteras så resurseffektivt som möjligt.

Initiativ i syfte att sluta kretsloppet av material kräver både helhetssyn och handlingskraft. Förpackningskedjan involverar många aktörer och är svår att överblicka. Därför behöver såväl råvaruproducenter som tillverkare, varumärkesägare och återvinnare arbeta tillsammans.

De som deltog under mötet var representanter från Innventia, SP, Packbridge, IVL Svenska Miljöinstitutet, Recycling & Miljöteknik, NSR, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, Sweco, och Sustainable Business Hub.

Text & Foto: Martin Dyberg, Recycling & Miljöteknik
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094