Landsbygdsminister besökte innovationcenter
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht besökte igår Stora Ensos nya innovationscenter i Stockholm. Vid besöket fick han en inblick i företagets innovationsarbete och en guidad tur i de nya moderna laboratorierna.
– Vi vill hitta nya tillväxtområden som inte finns idag. Det gäller att vi finner bästa möjliga sätt att utnyttja skogen, den gröna oljekällan. Allt som tillverkas av fossila material idag kan tillverkas av trä imorgon, säger Per Lyrvall, Sverigechef, Stora Enso.
De produktområden där Stora Enso kommit längst med att ersätta fossila material med skogsråvara är inom lim, barriärer och kemikalier.
– Vi satsar varje år 1 miljard kronor på forskning och utveckling inom Stora Enso, berättar Mikael Hannus, Innovationschef Sverige, Stora Enso.
Forskningspropositionen, som nyligen presenterats, diskuterades också vid besöket.
– Vi tycker det är bra att forskningspropositionen har ett långsiktigt tioårigt perspektiv. Vi hoppas att detta tidsperspektiv även får genomslag vid tilldelningen av forskningsmedel, så det inte blir så många korta projekt på 1-2 år. De bästa forskarna ska inte lägga en stor del av sin tid på att skriva ansökningar, utan det vore önskvärt att de fick medel beviljade för en längre tid, säger Mikael Hannus.
Mikael berättade även om arbetet med att den nationella forskningsplattformen, där Stora Enso tillsammans med fem andra skogsindustriföretag, KTH och Chalmers vill skapa en långsiktig och sammanhållen forskningsplattform för nya biobaserade material och kemikalier från skogsråvara.
– Det skulle vara värdefullt för alla parter att få till denna forskningsplattform. Vi ser en möjlighet att genom Regeringens samverkansprogram komma vidare med att skapa denna plattform, berättar Mikael Hannus.
Ett drygt 70-tal personer från 16 olika länder arbetar idag på Stora Ensos innovationscenter i Stockholm med att utveckla nya produkter från skogen. Det finns en bred kompetens bland medarbetarna; forskning, applikationsutveckling, affärsutveckling och strategisk marknadsföring finns samlat i centret, som invigdes i december ifjol.
– Stockholm har ett bra innovationskluster med företag, institut och universitet i framkant inom biobaserade lösningar. Det var av avgörande betydelse för valet att etablera det nya innovationscentret just i Stockholm. På centret främjar vi Stora Ensos innovationsarbete genom att identifiera affärsmöjligheter baserat på förnybart material, säger Ingrid Englund, Plats- och Labchef på innovationscentret.