23948sdkhjf

Sverige och Belgien bäst på förpackningsåtervinning

Vid ett seminarium på Campus Gotland i Visby idag måndagen den 4 juli kl 15:00 presenterar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, en analys av de europeiska ländernas återvinning av förpackningar. Den jämförelse och analys som konsultfirman Trinovo gjort visar att Sverige och Belgien är de två länder som har högst återvinningsgrader i Europa.
Svenskarna får ofta höra att de är bra på återvinning, men att de börjat tappa mot sina europeiska vänner. Eurostat sammanställer årligen EU:s medlemsländers återvinningsstatistik för publicering och uppföljning av återvinningsmålen så att ansvariga företag och länder kan se hur de egentligen förhåller sig till leva upp till EU:s förpackningsdirektiv. De företag som arbetar med återvinning får därigenom också ett underlag för att utveckla sitt arbet för miljön och för en cirkulär ekonomi genom att ”benchmarka”*, d v s att jämföra sig och kunna lära av de länder som är bäst.

– Svenska hushåll och verksamheter fortsätter att öka sin källsortering. Trots det får vi från tid till annan höra att vi halkat efter våra europeiska kollegor, något som vi har svårt att förstå när vi jämför oss med våra motsvarigheter i Europa, säger en konfunderat Kent Carlsson, vd vid FTI. – Allt fler förpackningar och tidningar återvinns och allt fler svenskar förstår nyttan av att återvinna istället för att elda upp resurserna. Det om något, visar att vi i Sverige förtjänar en tätplats bland Europas länder, och nu har vi tätplatsen bekräftat.

Förpackningsdirektivets riktlinjer för hur återvinningsresultat ska beräknas är inte detaljerade och lämnar stort utrymme för tolkningar. Exempelvis är mätpunkten för rapportering av återvunna kvantiteter inte exakt specificerad och kan i realiteten tillämpas på många olika sätt. Att använda olika tillvägagångssätt för att fastställa olika nationella återvinningsresultat får stort genomslag i beräkning av landets återvinningsgrader.

Trinovo Consulting har genomfört en analys och en normering av återvinningsresultaten för år 2013 för att ge en mer jämförbar bild av de europeiska länderna. Fundamentala skillnader mellan olika länders sätt att mäta och rapportera återvinningsresultat har kunnat identifieras.

De mätpunkterna som används i Sverige idag är överenskomna med Naturvårdsverket år 2011 att gälla för all svensk rapportering för att på så vis få en korrekt sammanställning av Sveriges rapportering till Eurostat. Nu måste Naturvårdsverket och Sverige bli än mer pådrivande för att arbetet görs lika i alla EU-länder.

– Redan vid EU:s förra förslag till ändringar i direktivet anförde vi i vårt remissvar att en viktig fråga för en ökad återvinning är att alla länder mäter på samma sätt. Vi ville också få politiskt stöd för vårt samarbete länderna emellan som syftar till att homogenisera beräkningsmetodiken, kompletterar Kent.

Mot bakgrund i det som redovisats i Trinovos rapport och med stöd av den analys som genomförts kan det slås fast att EU-ländernas återvinningsresultat i Eurostat i dagsläget inte är jämförbar länderna emellan.

– Oaktat resultatet så gäller att alla förpackningar och tidningar som slängs i soppåsen försvinner ut ur kretsloppen. Vårt uppdrag är att se till att så mycket som möjligt av det vi får in kan användas i nytillverkning, avslutar Kent. –Därför arbetar vi intensivt för att få fler att lämna mer till oss istället för lägga det i soppåsen.

Mer information om FTI:s seminarium idag på Almedalsveckan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081