23948sdkhjf

Finns det fortfarande hopp för Findus i Bjuv?

I förra numret uppmanade jag till bojkott av Findus på grund av de nya ägarnas beslut att lägga ner tillverkning i Bjuv. Har ni gjort det? Om inte, så är ni inte ensamma. Tvärtom rapporterar handeln, enligt vissa medier, om ökad försäljning av Findus-produkter.
Är det så att konsumenterna plötsligt börjar hamstra Findus-produkter i tron om att de snart ska sluta säljas? Om uppgifterna stämmer vet jag inte, men jag måste erkänna att det är inte helt okomplicerat från att ena dagen gå från att tycka väldigt mycket om en produkt till att nästa dag bojkotta den – framförallt inte Findus gröna ärtor.

I skrivande stund vet jag fortfarande inte vad som ska hända med Findus-fabriken i Bjuv. Företag och fack rapporteras stå långt ifrån varandra. Det har flukturerat rýkten om att det skulle finnas andra som vill ta över livsmedelsproduktionen i Findus fabrik – inte minst de gröna ärtorna. Men ännu har inget konkret kommit ut av dessa spekulationer. Jag hoppas fortfarande att Nomad Foods ska svänga i frågan och inse potentialen i den Nordvästskånska myllan. Kanske är det ännu inte för sent.

Varför är jag då så angelägan av detta. Ja, först och främst finns det ingen bördigare åkermark i hela norra Europa. Och för det andra så riskerar den kompetens som finns uppbyggd kring produktionen av livsmedel i Bjuv att gå förlorad. Jag talar naturligtvis av hjärta och själ som skåning, men också som representant för förpackningsindustrin. När varuproducerande företag flyttar ut förlorar också förpackningsföretagen här sina kunder och kompetensen utarmas. När utflyttningen av tillverkning sker av helt osunda anledningar blir jag också förbannad. Jag är fortfarande besviken på ledningen i Findus som inte står upp för sitt Findus Bjuv och solidariserar sig med bygdens folk och stolthet.

Jag skulle vilja dra en parallell till det som händer i Bjuv och visa på att det finns alternativ. Denna liknelse är hämtad från Lund och ett företag med minst lika stor symbolisk betydelse för Lund som Findus för Bjuv. 2008 startade förpackningsföretaget Flextrus efter en räddningsaktion ledd av Per Nyström som några år tidigare hade blivit chef för Amcor Flexibles verksamhet i Skandinavien. När det globala förpackningsföretaget Amcor bestämde sig för att stänga verksamheten i Lund tog Per Nyström intitiativet till ett management-by-out i samarbete med riskkapitalbolaget Accent. Detta ledde 2011 till en fusion med ÅR Carton i Lund och bildandet av ÅR Packaging Group som i all väsentlighet kan jämställas med gamla anrika Åkerlund & Rausing, från vilket både Flextrus och Å&R Carton har sitt ursprung.

Förpackningskompetensen kunde räddas kvar i Lund på de anrika adresserna där faktiskt till och med Tetra Paks vagga stod. I dagarna såldes Å&R Packaging till ett globalt investmentbolag som har ambitionen att göra Å&R Packaging med huvudkontor i Lund till ett världsledande företag på förpackningsmarknaden. Det är så man räddar arbetstillfällen i Sverige och bygger kompetens och stolthet i sin egen bygd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078