23948sdkhjf

Förpackning som konst

Plastemballage från Schoeller Allibert ställs ut på Sven-Harrys konstmuseum. Till utställningen Swedish Art: Now! kommer en pallcontainer från Schoeller Allibert att ta plats på konstscenen.
Konstnärinnan Lisa Trogen Devgun har under några år samarbetat med Schoeller Allibert och använt olika former av plastemballage som utgångspunkt i sitt konstnärsskap.

– Samarbetet med Lisa började redan för några år sedan, när hon studerade vid Konstfack i Stockholm. Under de senaste åren har hon visat flera olika typer av plastemballage i nästan varje utställning hon deltagit i, säger Gabriel Persson, Schoeller Allibert.

De allra flesta kommer Schoeller Alliberts produktkatalog. Samarbetet har pågått sedan Lisa en dag gjorde en oväntad upptäckt bakom en mataffär i Hökarängen.

– Jag var och handlade på mataffären där jag bor och på baksidan av affären stod det plastbackar i travar. Jag fastnade för dem, och ju mer jag tänkte på dem ju mer förvandlades de till konstobjekt i mina ögon. Så jag frågade mataffären om jag kunde få någon av backarna men de sa nej eftersom de skulle skickas iväg. Istället fick jag kontakten till företaget och efter en del mailande fram och tillbaka fick jag kontakt med en säljare i Sverige, förklarar Lisa Trogen Devgun, konstnärinna.

Sedan dess har Schoeller Alliberts produkter syns i flera konstsammanhang på olika utställningar. Lisa arbetar i sitt konstnärsskap med så kallade ”ready mades”, alltså föremål som är producerade av någon annan, men som hon gör till konstobjekt genom att placera dem i nya sammanhang.

– Jag tycker att plastemballage är ren skönhet. Jag har alltid älskat byggmaterial och förpackningar. När jag väl kom i kontakt med Schoeller Allibert och började lära känna deras produktkatalog så öppnades en ny värld av fantastiska emballage. Jag är väldigt glad för hur otroligt hjälpsamma och uppmuntrande dem har varit och tycker att vi har fått ett fint utbyte, inte minst under ScanPack 2015 i Göteborg, säger Lisa Trogen Devgun.

Reaktionerna kring konstprojekten har varit varierade, men de flesta har varit positiva.

– Vissa tycker att det är helt fantastiskt, medan andra inte alls kan förstå att det är konst. Jag har hört folk som har refererat till Lego, och andra som läst in en politisk kommentar i konstinstallationerna. Jag tycker inte att det finns ett rätt eller fel sätt att se på mina konstverk men det är klart jag blir glad när någon uppfattar samma sorts skönhet i emballagen som jag först såg bakom mataffären i Hökarängen, berättar Lisa.

Konstutställningen på Sven-Harrys inleder Stockholm Art Week 2016 och pågår mellan den 20 april och den 6 juni.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078