Matsvinn blir dryck och marmelad
Under våren kommer produkterna att finnas i ICA:s butiker i hela landet. Först ut är frukt från ICA:s lager men ICA tittar även på ,möjligheten att rädda frukt från butiker framöver.
Samarbetet med Rescued Fruits gör det möjligt att förädla den frukt som annars skulle gått förlorad. De utgår från vad som finns att tillgå och tillverkar goda produkter istället för att bidra till matsvinnet. Detta ger en smartare, mer resurseffektiv matproduktion och konsumtion som är mer klimaträtt, menar ICA.
– Resultatet blir ett spännande och ganska charmigt sortiment eftersom smakerna helt beror på vilken sort som rädda för stunden. Produktionen bestäms utifrån råvaran och kombineras med smaker därefter – ett parti väldigt syrliga äpplen blandar vi gärna med ingefära till exempel. Oftast blir det en härlig blandning av olika sorter och det är också det som blir den godaste äppelmusten, säger Cecilia Larsson, grundare av Rescued Fruits.
Till en början kommer följande produkter att finnas: ICA Räddad Päronmarmelad med Ingefära 135 g, ICA Räddad Äppelmust Naturell, ICA Räddad Äppelmust Kanel, ICA Räddad Äppelmust Ingefära.
Källa: Recycling.se