Plastpåsar inte den stora miljöboven
Det är inte plastpåsar och plastförpackningar som är den stor miljöboven när det kommer till hotet mot det marina livet i våra världshav. Det är istället syntetfibrer från våra kläder, bottenfärger till båtar och kosmetika. Det menar Ignacy Jakubowicz, en auktoritet inom plastforskning i Sverige.
Plastbitarna i sig är inte giftiga, problemet är att de hydrofoba. Därför fastnar främmande, giftiga kemikalier som finns i små koncentrationer i havsvattnet på mikroplasten och anrikas där.
– Till slut hamnar platbitarna i fiskar, fåglar och andra havslevande organismer som då utsätts för gifterna. Plastfibrer som ackumulerat kemikalier fastnar i fiskarnas gälar, säger Ignacy Jakubowicz.
Det finns flera teorier om var de mikroskopiskt små plasterna kommer ifrån. En vanlig uppfattning är att de härrör från plastpåsar, dunkar och andra plastförpackningar som slängs i havet, när plasten bryts ned av den ultraviloetta strålningen. Men Ignacy Jakubowicz riktar misstankarna mot en helt annan källa – våra tvättmaskiner. Mikroskopiska fibrer slits loss från plaggen under tvätten, hamnar i avloppsvattnet och passerar obehindrat reningsverken som inte klarar av att filtrera bort dem.
– En annan stor utsläppskälla ser ut att vara plastpartiklar som finns i komsetika. Bottenfärger är ytterligare en källa som vi tror har betydelse, säger Ignacy Jakubowicz.
Källa: teknik;forskning