Värmländskt från skog till bord
Sedan november finns en unik produktionskedja i Värmland. Mjölk från värmländska gårdar förpackas i en helt förnybar mjölkförpackning som tillverkats i Skoghall och Sunne av fiberråvara från värmländska skogar, för att via lokala livsmedelsbutiker hamna på värmlänningarnas köksbord.
– Den passar oss som handen i handsken och har mottagits mycket väl hos våra kunder, berättar Yngve Gustavsson, VD för Wermlands mejeri.
– Det finns en stor efterfrågan på närproducerat bland konsumenterna och jag tror att det här bara är början på en trend som kommer att hålla i sig. Det är positivt att globala företag som Stora Enso och Tetra Pak finns i Värmland och är en del i en helt lokal värdekedja, säger Kenneth Ohlsson, platschef på Skoghalls Bruk.
Hela kedjan från skogsråvaran och mjölken till förpackningstillverkning och mejeri ryms inom en radie på 5 mil. Det möjliggör korta transporter, levande landsbygd, hållbart skogsbruk, samt arbetstillfällen i Värmland och resulterar i en produkt som konsumenterna efterfrågar.
– Det är närproducerat när det är som bäst, säger Yngve Gustavsson.
Illustration över produktionskedjan. Närproducerad mjölk i närproducerad förpackning av helt förnybara råvaror.