23948sdkhjf

Stora Enso tar första steget mot grön ekonomi

Stora Enso invigde på torsdagen sitt nya innovationscenter i Stockholm för biomaterial. Här ska 100 skarpa hjärnor jobba och lägga grunden för Stora Ensos nya plattform, insatsprodukter till industrin från förnybara råvaror, framförallt från skogen.
– Det här startskottet för Stora Ensos transformation från traditionell skogs- trä- och pappersindustri till en industri med en mångfasetterad produktflora där skogen också ska fungera som ersättsråvara för sådant som tidigare producerats ur fossila råvaror, säger Karl-Henrik Sundström, koncernchef för Stora Enso.

Invigningen förättades tillsammans med närings- och innovationsminister Mikael Damberg som gladde sig åt Stora Ensos satsning i Stockholm.

– Stora Enso går med denna framtidsinvestering i täten för skogsindustrins omvandling där den rika naturtillgången som skog utgör i vårt land kan nyttjas för att möta klimathotet. Timingen är helt rätt efter klimatmötet i Paris Cop21. Vi har pratat om denna omställning för skogsindustrin i säkert ett decennium och nu händer det. Nu är tiden mogen att göra dessa idéer kommersiellt gångbara. Från skogen kan vi få nya bränslen, textilier och till och med lokalt producerade bioplaster, säger Mikael Damberg.

Ministern utlovade ockå ökade satsningar från staten för att möta klimathotet i samverksansprojekt med näringsliv och forskningsorganisationer i Sverige. Det ska ske genom en allokering av medel som idag finns utspridda i mindre fonder till en s k Demonstrationsfond. Regeringen lägger förslag om detta till våren.

– Staten ska kunna gå in som delägare i framtidssatsningar som är av strategisk betydelse, men det handlar också om att med styrmedel genom upphandlingar att stimulera en omställning till en grön ekonomi som kan stärka svenskt näringslivs konkurrenskraft på den globala marknaden.

Till Stora Ensos innovoationscenter har ledande forskare från företagets övriga forskningsenheter i Imatra, Karlstad och Mönchengladbach rekryterats. Den externa rekryteringen har också påbörjats och idag jobbar sammanlagt 44 personer på innovationscentret. Inom några månader ska totalt 100 personer jobba här, men inte bara forskare.

– Innovationscentret för biomaterial kommer att omfatta forskning, applikationer, affärsutveckling och strategisk marknadsföring. Tanken är korsbefrukta kreativa människor från alla dicipliner för att få fram produkter som är kommersialiserbara och som fyller ett behov på marknaden. Främst för att ersätta produkter som idag kommer från olja, en fossil och ändlig råvara.

Vid den gudiade rundvandringen som följde på invigningen visades en klart utarbetad metodik med flera olika steg som kommer att användas för att pröva innovationernas kommersiella bärkraft ända fram till produktlansering.

Att placera innovationscentret i Stockholm var ingen självklarhet men fördelarna är flera, menar Karl-Henrik Sundström.

– Här finns sedan tidigare ett kluster av starka forskningsenheter inom trä och cellulosafiber med KTH och Wallenberg Woodcenter som de främsta. Som stad är Stockholm attraktiv att leva i och det är lättare att rekrytera framstående forskare från hela världen hit.

Innovationscentret, som beläget i Nacka, täcker en yta på 4 900 m2, med ett toppmodernt laboratorium på 1 600 m2.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11