23948sdkhjf

LignoCity – nytt centrum för miljöteknik

Innventia, Nordic Paper och Paper Province har inlett ett samarbete för att utveckla framtidens skogsbaserade bioekonomi. I ett första skede etableras en öppen testbädd kallad LignoCity. Här kan företag utveckla och skala upp teknik som förädlar lignin till nya klimatvänliga bränslen, kemikalier och material.
När världen ställer om mot en biobaserad ekonomi framstår lignin, idag en biprodukt från massatillverkning, alltmer som en råvara med stor potential. Lignin skulle kunna vara ett grönt alternativ för att producera såväl bränslen och energi som kemikalier och lättviktsmaterial. Stora satsningar görs nu för att utveckla processer och förädla olika ligniner för olika tillämpningar.

Tack vare ett nytt brett samarbete initierat av Innventia, Nordic Paper och Paper Province kan flera av dessa satsningar nu förverkligas. Med finansiellt stöd främst från VINNOVA kommer Innventias demonstrationsfabrik i Bäckhammar att vidareutvecklas och göras till en öppen testbädd för företag som vill utvärdera och verifiera nya förädlingskoncept för ligniner.

Anläggningen är i dag den enda i världen som kan producera skräddarsydda ligninkvaliteter i tillräckligt stora kvantiteter för uppskalning. Syftet med LignoCity, är att skapa ett center där idéer förs samman och möjligheter till kommersiell utveckling identifieras och stöds. Lignin från sulfatmassaproduktion, men även från andra källor, t ex från etanol- och sockerproduktion, kan upparbetas i anläggningen.

Projektet involverar 18 industri- och samhällsaktörer, däribland lokala aktörer såsom t ex Karlstads universitet, Kristinehamns kommun och Casco Adhesives AB.

– Med LignoCity kan vi koppla ihop affärsmodell, teknisk utveckling och infrastruktur för forskning, utveckling och innovation. På sikt ser vi även möjlighet att utvinna andra komponenter ur svartluten och ta oss an andra procesströmmar, säger Per Tomani, projektledare för LignoCity och ansvarig för Innventias fokusområde Lignin & Carbon Fibres.

– Det är oerhört värdefullt för regionens näringsliv att ha tillgång till den här typen av öppna testmiljöer, för att vi ska kunna fortsätta utvecklingen av en skogsbaserad bioekonomi, säger Maria Hollander, vd för Paper Province.

I projektet deltar även Region Värmland, Biokol Sverige, LignoBoost Demo, Blatraden, BTG Instruments, Bionic Group of Companies, Ren Fuel, SunCoal Industries, Swerea SICOMP, UMV Coating Systems, Valmet Power och Volvo Personvagnar. Initiativtagarna välkomnar ytterligare företag i satsningen.

Innventia etablerade demonstrationsfabriken 2006 för att demonstrera LignoBoost-processen. Tekniken, som idag ägs av Valmet och finns installerad vid sulfatmassabruk i USA och Finland, har sitt ursprung i ett samarbete mellan Innventia och Chalmers.

Tack vare LignoBoost fås ett sulfatlignin som är så rent att det kan utvecklas som råvara till kolfiber. Innventia driver idag ett flertal forskningsprojekt inom detta område och har byggt upp en infrastruktur för test och demonstration i samarbete med forskningsinstitutet Swerea SICOMP.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063