Sahlin-stipendiater prisades på höstmöte
Svenska Förpackningsgillets, SFG, höll höstmöte i veckan. På agendan stod utdelning av stipendier ur Åke Sahlins stipendiefond och hedersomnämnanden och ett föredrag om hur arbetsmarknaden i förpackningsbranschen kommer att te sig i en nära framtid. Höstmötet hade samlat 18 deltagare.
Följande tre arbeten var nominerade till Åkes Sahlins Stipendium 2015:
Konsumentanpassade förpackningar för speciellt designade köks- och badrumsblandare från Villeroy&Boch/Gustavsberg, Kajsa Wiklund, Nackademin.
Ett nytt och för kunden väl fungerande e-handelsemballage
Elias Koinberg och Zsófia Réger, Nackademin.
Petra Landfors, Nackademin har från grunden tagit fram ett Memoryspel, avsett för och vara anpassat till personer som lider av demenssjukdomar eller andra funktionsnedsättningar. Intressant att notera att förpackningsutformningen fanns med i den ursprungliga projektplanen.
Samtliga fyra nominerade var närvarande på höstmötet och presenterade sina examensarbeten, vilket blev ett mycket uppskattat inslag.
Åke Sahlins Stipendium för 2015 gick till Elias Koinberg och Zsófia Réger. Hedersomnämnande gick till Petra Landfors och Kajsa Wiklund. Utdelning av diplom, blommor och en bokgåva skedde under gemytliga former. Lite senare under mötet fick de nominerade även mottaga medlemsnål och ett års fritt medlemskap i SFG.
Hur blir arbetsmarknaden i förpackningsbranschen?
SFG:s ordförande Joakim Stockhaus höll ett intressant föredrag och vad man kan förvänta sig av arbetsmarknaden fram till 2020/2030. Joakim Stockhaus arbetar på ett internationellt rekryteringsföretag MRI ProSearch. Företaget har två kontor i Sverige och 800 i världen. Joakim Stockhaus, som har cirka 30 års erfarenhet av områdena förpackning, skog och livsmedel, specialiserar sin rekrytering på dessa tre områden.
Pensionering av 40-talister och snart även 50-talister, vilket kommer att leda till brist inom många yrkeskategorier. Bland dessa nämner han speciellt design, utveckling, produktion, ledning och marknad.
Början av 2000-talet var svagt, 2015 ser vi en viss ökning, 2016/2017 förväntas innebära stor aktivitet och 2020 till 2030 blir det sannolikt underskott på personal.
Arbetet som rekryteringskonsult innebär i första hand att finna arbetsgivare som behöver personal. Man tar fram kravprofiler på tjänsten, söker kandidater i branschen och gör noggranna referenstagningar. Själva rekryteringsprocessen brukar ta 4-6 veckor, berättar Joakim Stockhaus. Aktuell rekrytering just nu är ”European New Business manager”, säger han.
Bakgrund Åke Sahlins Stipendiefond
Stig Bergstedt, startade 1972, under sin tid som vd i Svenska Förpackningsföreningen en utbildning inom förpackningsområdet för såväl tillverkare av förpackningar och förpackningsmaterial som varuproducenter. Medlemmar i Svenska Förpackningsföreningen var både tillverkare av förpackningar, maskiner och kringutrustning.
Samma år som utbildningen startade skulle föreningens ordförande Åke Sahlin fylla 70 och för att hedra ordföranden beslutades att instifta en stipendiefond med hans namn. En grundplåt till stipendiefonden blev alltså 70-årspresenten till Åke Sahlin. Avsikten med stipendiefonden var och är att med stipendier och hedersomnämnanden uppmuntra elever som gått förpackningsutbildning och presenterat särskilt intressanta och utvecklingsbara examensarbeten. Så fortsätter det än idag trots vissa förutsättningar förändrats.
I anslutning till förpackningsutbildningens våravslutning 1973 startade eleverna nätverket Svenska Förpackningsgillet för att vidmakthålla alla de kontakter de fått under utbildningen.
Åke Sahlin var varm anhängare till att företagen skulle höja utbildningsnivån bland sina anställda. Det var enligt honom nödvändigt för att branschen skulle kunna hävda sig nationellt och internationellt. Åke Sahlin hade sina professionella rötter i den svenska pappersindustrin och hade internationell erfarenhet bland annat som President i European Packaging Federation.