Konsten att nå fram, när alla pratar samtidigt
Var tionde sekund skapas mer data än alla böcker, tidningar och annan analogt sparad text i världen. Om fem år produceras lika mycket information på en sekund, som fanns i världens samlade skrifter år 2000. Informationsexplosionen spränger alla kända ramar.
Vi presenterar Per-Stefan Gersbro, tidigare VD för Packbridge som ny krönikör. Han återkommer med sin krönika i varannan utgåva av Packmarknaden.
På kommunikationsområdet har det hänt mycket sedan 1902, då den första telegrafledningen under Stilla havet var färdig och därmed ett telegrafnät som gick runt hela jorden. Tiden det tog att kommunicera med avlägsna platser kapades från veckor till sekunder.
Det går egentligen inte mycket snabbare att skicka ett meddelande över Atlanten idag. Den stora skillnaden är att det går att skicka enorma mängder information. En högupplöst video kan spridas över världen av vem som helst, när som helst. Varje minut laddas 300 timmar video upp, bara på Youtube.
1973 ringdes det första mobilsamtalet, när Motorolachefen Martin Cooper ringer konkurrentbolaget Bell för att säga att Motorola har hunnit först.
Idag ser bolag som Apple, Google och Microsoft till att smartphones och läsplattor flyttar in i bilarnas instrumentpaneler. Självkörande bilar är på väg. Algoritmer och appar öppnar ständigt nya möjligheter.
Att med denna explosiva utveckling förutspå framtidens kommunikationsmetoder är svårt, men idag är mobilen den snabbast expanderande mediekanalen. Omställningen till den digitala marknaden är en utmaning för de flesta branscher. Det gäller definitivt konsumentvarubranschen. Konsumenter blir allt mer välinformerade och utvecklar nya mönster. Vi blir alltmer luttrade och svårflirtade.
Vilka är då de kanaler som bäst når fram till konsumenten. Mobilen är utan tvekan den som växer snabbast. Men trots de stora summor, som pumpas in i form av kommersiella budskap, så ligger användarna långt före företag och reklambyråer. Och det finns mycket att önska för att företagens investeringar i videoreklam inte ska gå till spillo, visar en färsk studie av mediabolaget Schibsted.
Video är det som lämpar sig bäst för att bygga kännedom om en produkt eller ett varumärke, men ett problem är att för få klickar på de rörliga annonserna för att de ska ge tillräcklig effekt. Dessutom upplevs displayannonser som uppmanar till att klicka som oerhört störande. Effekten är, enligt Schibsted en växande trend att blockera annonser. Stillbildsannonsen skapar genomgående bäst resultat i alla testade kategorier, såväl bland sällanköpsvaror som snabbrörliga konsumentvaror. Men det är få som använder sig av detta annonsslag.
En fråga är hur vi undviker att dränkas i detta informationsflöde. Hur kan vi extrahera verklig och behövd kunskap ur denna tsunami av data, fakta och åsikter som sköljer över oss? En annan fråga är hur vi når ut, eller snarare hur vi når fram, med det vi vill säga. Finns det någon som lyssnar, när alla pratar samtidigt? Hur lyckas vi med att höras eller synas i mängden? Och hur når vi fram till dem vars intresse vi verkligen vill ha?
Att skrika eller hoppa kan väcka momentan uppmärksamhet. Att kommunicera sakligt och korrekt kan väcka respekt. Men ska du skapa en långsiktig relation krävs något mer, något som inte bara förnuftsmässigt tilltalar vår hjärna, men som väcker våra känslor och öppnar våra hjärtan.
Det är precis detta som utgör varumärkesägarens heliga Graal och det är precis detta som väl designade förpackningar, helt analogt kan möjliggöra. Det är fler och fler som inser det, men fortfarande alldeles för få som lyckas.
Vinner annonsblockeringarna slaget i de digitala kanalerna kommer förpackningens roll som bärare av dessa känsloväckande värden att öka.
Framtiden må vara digital, men för att nå fram till våra hjärtan räcker det inte med nollor och ettor.