Tips på vägen – mot minskat matsvinn
Det produceras dubbelt så mycket mat som vi egentligen behöver. Vi både äter och kastar för mycket, det säger den amerikanske journalisten Jonathan Bloom, som talade på Scanpack på seminariet Save Food.
De senaste tio åren har Bloom engagerat sig för att stoppa det gigantiska matsvinnet i USA. Enligt hans beräkningar slänger vi, ur ett globalt perspektiv 33 procent av all mat som produceras för konsumtion.
Vad kan vi då att göra för att minska svinnet? Mycket menar Bloom. Först och främst måste vi minska matproduktionen, följt av en förändrad fördelning och ta bättre ta tillvara på våra matrester. Därefter måste vi bli bättre på att återställa och återanvända den.
– Den absolut sista utposten, vilket helst inte bör förekomma alls, är att den kastas, sa han.
– Jag tycker att “doggy bags” ska bli en norm, men döpas om till “goddy bags” istället, säger Jonathan Bloom.
Källa: Recyclingnet.se