Förpackningsindustrin har lösningen
Hej! Och välkommen tillbaka till jobbet! I din hand håller du det första numret av Packmarknaden denna höst. Hoppas det känns bra att vara tillbaka i selen igen. Vad vore väl livet utan kollegor och ett arbete att gå till? Trist, javisst!
Andra mässor som pockar på uppmärksamheten är såväl LabelExpo i Bryssel som tyska FachPack i Nürnberg. Båda hålls i månadsskiftet september/oktober. Packmarknaden kommer att bevaka båda mässorna i år. Särskilt FachPack ska bli spännande att rapportera från. Det har vi inte gjort tidigare. Är du en av svenska representanter eller besökare på plats kontakta mig med tips för vår rapport på +46 768 54 40 61. Smsa går också bra.
Nu i september hålls också den årliga endagskonferensen om läkemedelsförpackningar i Stockholm. Det finns få mötesplatser för förpackningsföretag att möta läkemedelsindustrin. Packmarknaden är med och gör detta möjligt. Årets konferens har utpräglat användarperspektiv som borde intressera hela värdekedjan från läkemedelsföretag, förpackningsföretag, kontraktpackare, grossister, apotek till beslutsfattare inom sjukvården. Jag har fått förtroendet att som moderator leda konferensen i år och ser fram emot nya rön och spännande infallsvinklar på detta ämne.
I familjen har vi själva nyligen diskuterat detta ämne. Min fru har haft en ihållande hosta och fick till slut ändan ur vagnen att besöka en läkare. Den receptbelagda hostmedicinen hon fick var fylld på en klassisk brun glasflaska med skruvkapsyl. Till den fick hon den traditionella lilla plastkoppen som hon ska måtta upp sin dos med.
För det första tycker hon att förpackningsindustrin borde väl kunna komma upp med något bättre. Rena stenåldern tyckte hon och jämförde med det sinnrika doseringssystem som finns på Flux munvatten. En plastflaska som man klämmer på och önskad mängd fylls i halsmunstycket. Ingen plastkopp att hålla reda på och diska ur.
Ytterligare ett problem innebar medicinflaskan när hon skulle flyga. Då hade hon önskat att det fanns dosförpackningar om max 100 ml som hon kunde ta med i handbagaget. Istället för att ta flaskan i en väska som hon annars inte hade tänkt checka in och oroa sig för att något ska hända flaskan så att innehållet läcker ut.
Nu hade hon gjort sig omaket att slå över medicin på en liten plastflaska, men behövde mer än 100 ml och chansade på att personalen vid säkerhetskontrollen skulle falla till föga eftersom det var hennes medicin och separat kontrollera att flaskans innehåll var ofarligt. Det kunde ha gått, men då skulle flaskan ha en etikett på vad den innehöll, så det var bara att snällt checka in en väska med den lilla medicinfyllda plastflaskan.
En berättelse ur det vardagliga patientlivet som kanske kan väcka nya idéer hos läkemedelsföretag. För förpackningsindustrin har lösningen.