Ny ostfabrik invigd i Sverige
Norrmejerier invigde Norra Europas mest moderna anläggning för ostförädling i slutet av augusti. Styrelseordförande i Norrmejerier Henrik Wahlberg och landshövdingen i Västerbotten Magdalena Andersson, invigde anläggningen genom att symboliskt dela en 18 kilos stor helost Västerbotten.
– En av Europas mest moderna anläggning för ostförädling tas i bruk när behovet är som störst. Konkurrensen är just nu stenhård med europeisk ost som pressar priserna i botten, säger Henrik Wahlberg, ordförande, Norrmejerier vid invigningen.
– Jag gillar verkligen designen med det genuina brännmärket på Västerbottensost. Att bönderna lyfts fram på Herrgård, Präst och Greve stärker ursprunget och ökar trovärdigheten, säger Magdalena Andersson, Västerbottens landshövding.
Invigning förrättas.
Mer än hälften av all ost som säljs i Sverige är importerad vilket Henrik Wahlberg menar inte är långsiktigt hållbart då merparten av den mjölk de norrländska mjölkbönderna producerar används till ost. Hela tio liter mjölk går åt för att producera ett kilo ost.
– Därför känns det varmt i hjärtat att se mina kollegor pryda de nya ostförpackningarna. De norrländska mjölkbönderna gör att ostdiskarna lite snyggare. Jag är övertygad om att försäljningen av Norrmejeriers ostar kommer ta ordentlig fart, säger Henrik Wahlberg.
Från och med i höst märker Norrmejerier alla förpackningar med ett nytt märke i blågula färger ”100 procent norrländsk mjölk”. Andra mervärden på förpackningarna blir att Norrmejeriers kor går ute på sommarbete, att mjölkande kor enbart äter GMO-fritt foder. Norrmejeriers ostar är därutöver naturligt fria från laktos
Norrmejeriers ostar med ny design och konsumentvänliga förpackningar kommer successivt ut i butik med start i mitten av september.
Landshövding Magdalena Andersson och tf VD för Norrmejerier Hans-Åke Hammarström tittar på den nya bitningsmaskinen, medan Peter Jacobsson, projektledare för bygge och installation visar och berättar.
Om nya ostfabriken
m 4200 kvm i anslutning till Umeå mejeri, med en investeringskostnad om 160 miljoner. Projektet har genomförts som ett unikt lagarbete i samarbete mellan Norrmejeriers medarbetare och externa konsulter. Ultraljud med 20 000 svängningar gör skarpa snitt och släta ostytor, anläggningen bidrar till ökad kapacitet, bättre arbetsmiljö och halverat svinn, enligt Norrmejerier.