23948sdkhjf

Hong Kong letar svenska samarbetspartners

Affärsmöjligheter med staden Hong Kong stod i fokus när Sustainability Day arrangerades på Entreprenörsveckan under tisdagen. Stadens utveckling mot en grönare hållbar framtid innebär många möjligheter för svenska företag, menade Nicholas Brooke från Hong Kong Science & Technology Parks Corporation.
Från Hong Kong kom sex delegater för att berätta om stadens utveckling och de möjligheter till samarbeten med svenska företag som man ser framför sig. Hong Kong med sju miljoner invånare ligger på en ö söder om provinsen Guangdon i Kina och har en yta som är mindre än Kristianstad kommun i Skåne. Hälften av stadens invånare bor i lägenheter över 16:e våningen och en normal lägenhetsyta är på 40 kvadratmeter.

Den tätbefolkade staden ställer stora krav på stadsplanering. En trend är att all spårbunden trafik grävs ner under mark, så också P-garage. Men man måste också ta hänsyn till hur mycket av sin tid som folk tål att tillbringa under mark. Till varje nytt bostadsområde med tillhörande center måste en parkanläggning anläggas för människors rekreation. I ett nytt kulturdistrikt anläggs nu en park som är dubbelt så stor som Hyde Park i London.

Områden förutom kommunikation, energiförsörjning och andra stadstekniska områden vill man nu satsa på ytterligare utveckling av avfallsstyrning, vatten- & luft-kvalitet och äldreomsorg, områden som man vet där Sverige ligger långt framme.

– Vi deltar på Entreprenörsveckan för möta företag och entreprenörer med idéer som kan hjälpa oss att utveckla Hong Kong som stad i en än mer hållbar riktning, säger Björn Segerblom, som är en av delegaterna och även han från Hong Kong Science & Technology Parks Corporation.

– Vi fick vetskap om Entreprenörsveckan tack vare att Hong Kong har ett internationellt utbyte med Region Skåne och flera skånska universitet. Vi är tacksamma för inbjudan och möjligheten att träffa nya samarbetspartners och skapa förutsättningar för affärsmöjligheter.

Anders Källström, arbetande styrelseordförande för Sustainability Circle berättade om hur svenska och andra västerländska företag nu använder sustainability för utvecklas kommersiellt och inte som förr för att döva ett dåligt samvete. Och många av de hållbarhetsproblem vi står inför kan lösas med teknik och inte med politik.



Mingel i pausen. Entreprenören Åke Åredal, t v, som företräder SkyCab, ett nytt spårbundet transportmedel för citykärnor, s k spårtaxi, diskuterar med Björn Segerblom och Nicholas Brooke från Hong Kong i pausen.

– Om man frågor ”professor” Google vilka hållbarhetsproblem vi står inför så kan de sammanfattas med tre P: Planet, People och Profit. På planeten finns problem med gifter, global uppvärmning och begränsade resurser. People finns Hälsa, Säkerhet och välbefinnande. Profit (företagande) så är det utveckling som måste vara hållbar. 80-85 procent av alla dessa frågor kan lösas med teknik och inte med politik. Därför borde det finnas fler ingenjörer i Sveriges Riksdag. Idag finns nästan ingen som har en ingenjörsexamen i riksdagen.

Han berättade också om hur företag i etablerade industriländer de senaste decennierna har anpassat sig till låglönekonkurrensen från tillväxtmarknaderna. Idag kan man tillhandahålla avancerad teknik till lågt pris och med bra service. Dagens växande konkurrensmedel är hållbarhet – för miljö, socialt ansvarstagande och på alla sätt.

– H&M har fler personer som jobbar med hållbarhetsfrågor än vad det finns personal på hela UD i Sverige. Man vill helt enkelt undvika kritik och stora ekonomiska bortfall på grund av att de skulle sanktionerat eller bara känt till missförhållande bland arbetare som producerar deras varor, säger Anders Källström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078