Matavfall i fokus på RecyclingDagen
RecyclingDagen som arrangerades förra veckan kretsade om vad för nyttigt vi kan göra av matavfall. En rad företag presenterade sina lösningar på såväl scen som i den anslutande företagsutställningen.
Johan Hagman från IVL talade om Matbanker som kan minska matsvinn och Kristina Liljestrand från Chalmers berättade om sin forskning i logistikkedjan för minskat matspill mellan producenter och grossister. Hon menar att en holistisk syn där alla inblandade avdelningar från Inköp, Lager, Förpackning till Order, som får ta emot reklamationer måste samverka för att hitta orsakerna till kross, långa ledtider och andra problem som orsakar förluster av livsmedel.
I handeln har det den senaste tiden varit stort fokus på att minska matsvinnet, vilket även är en jakt på onödiga kostnader. Att bli kvitt förpackade livsmedel som ska kasseras har hittills varit en dyrbar historia, men Sveriges livsmedelshandlare har påbörjat en landsomfattande upphandling av tjänster för att minska matavfallets miljöpåverkan. Det ska på sikt hoppas man leda till att man får ut något nyttigt av matavfallet och att kostnaden minskar och kanske rentav i framtiden vänds till en intäkt.
– Det kommer inte att bli en lösning för alla i hela landet utan flera sorters lösningar anpassade efter de lokala förhållandena. Alla system ska bära sina egna kostnader och subventioneras inte av andra. Upphandlingen pågår med Stena, IL Recycling och Hans Andersson Group, säger Pär Bygdeson, VD i Livsmedelshandlarna.
Läs hela artikeln i Packmarknadens kommande digitala utgåva, nr 4, ute den 4 juni.