23948sdkhjf

Nya EU-krav på ursprungsmärkning av kött

Från den 1 april 2015 måste kött från gris, får, get och fågel märkas med vilket land djuret är uppfött och slaktat i. Detta enligt en ny förordning från EU.
På kött från gris, får, get och fågel måste det framgå var djuret är uppfött och slaktat. Men det finns inget krav att ange i vilket land djuret föddes. På nötkött däremot måste det stå i vilket land djuret föddes. Reglerna för ursprungsmärkning av nötkött skiljer sig alltså från reglerna för gris, får, get och fågel.

En viktig faktor för framgångsrik spårbarhet är standarder. GS1 standarder gör det möjligt att i fysisk märkning på förpackningarna, i form av exempelvis streckkoder, fånga information om produkten och i det här fallet vilket land djuret är uppfött och slaktat i. Den här möjligheten har sedan en längre tid funnits tillgänglig i GS1-standarden.

– Det är jättebra att GS1:s standarder finns. Märkningen blir mycket enklare när det finns ett enda system att använda sig av, säger Annelie Lundell, kvalitetsansvarig på Scan.

På GS 1 är Karolin Catela spårbarhetsansvarig.

– Att även andra köttslag får samma krav är naturligt då vi under senaste åren har läst om fler uppmärksammade incidenter där produktens ursprung inte stämmer. Det gör inte minst att vi konsumenter blir mer uppmärksamma, medvetna och kräsna eftersom rätt ska vara rätt. Har jag valt att handla produkter från ett land vill jag veta med säkerhet att det kommer från det land som anges på förpackningen. GS1:s standarder för spårbarhet möjliggör att förmedla den här informationen på ett mer säkert sätt, säger Karolin Catela.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062