23948sdkhjf

Ny köttförpackning halverar koldioxidpåverkan

HKScan i Linköping har i dagarna bytt ut sina förpackningar till konsumentförpackat kött, till hög andel återvunnen PET. Förändringen innebär att koldioxidutsläppen för trågen halveras. Arbetet är ett steg i processen att minska den totala klimatpåverkan.
– Genom att byta ut våra förpackningar till hög andel återvunnen PET räknar vi med att kunna minska våra koldioxidutsläpp kopplat till trågen med cirka 50 procent. En positiv klimatsatsning som vi är mycket glad att göra tillsammans med vår kund COOP, säger Anders Ferlin, produktchef kött på HKScan Sweden.

Materialet i de nya trågen består dels av ett ytskickt med nytt material och dels en hög andel är rPET som är återvunnen PET från bland annat läskedrycksflaskor. Materialet är noggrant sorterat och rengjort. Den återvunna platsen mals ner till flingor och återanvänds som råmaterial till nya förpackningar. Alla förpackningar som innehåller återvunnen rPET har ett ytskikt bestående av APET, som fungerar som en funktionell barriär. Att byta ut tråg till konsumentförpackat kött till återvunnet material av PET med rPET ger en CO2-minskning på cirka 50 procent.



– Förändringen till nya trågen är en positiv utveckling och innebär att vi kan halvera vår koldioxidpåverkan kopplat till dessa förpackningar. Förändringen är ytterligare ett steg i processen för att HKScan ska minska sin totala klimatpåverkan. Minskningen kopplat till nya tråg motsvarar utsläpp från en lastbil med släp som varje år kör 9,4 varv rund jorden. Beräkningen har gjorts med schablonvärde från Naturvårdsverket, förklarar Annelie Lundell

De nya trågen till konsumentförpackat kött kan fortsätta sorteras i plaståtervinningen, precis som tidigare. Och på så sätt forsätter kretsloppet i oändlighet. Även kunden Coop ser förändringen som positiv.

– Genom våra nya tråg gör vi skillnad. Coop jobbar hårt med att minska koldioxidutsläppen i hela kedjan, från produktion till transport till butik. De senaste fem åren har vi minskat vårt totala utsläpp av växthusgaser med över 50 procent, säger Coops hållbarhetschef Louise König.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062