Kravmärkning gäller nu även förpackningen
Från och med nyår har organisationen KRAV även infört krav på förpackningarna. Tidigare gällde KRAV:s regler endas innehålet i förpackningen, d v s livsmedlet.
Annika Olsson, professor i Förpackningslogistik, välkomnar att KRAV:s regler nu även omfattar förpackningen.
– Som det har varit har KRAV-märket bara handlat om innehållet och förpackningen har då kunnat innehålla gifter eller ha en dålig design som kräver extra transportarbete. Med nya reglerna uppnår vi två stora vinster. Vi kommer att få fler förpackningar utan kemikalier som kan migrera giftiga ämnen in i livsmedlen. Den andra vinsten är att vi får resurssnålare totalleverans av ett livsmedel från producent till konsument som inkluderar både förpackning, transport och matsvinn, fortsätter Annika Olsson.
Enligt KRAVS nya regler för förpackningar måste man för produkter som KRAV-märks välja eller utforma förpackningen så att livsmedlet når slutkonsument utan onödiga kvalitetsförsämringar, samtidigt som matsvinn minimeras i alla led. Utöver detta ska förpackningen göras så resurs- och klimateffektiv som möjligt genom att nedanstående beaktas:
• Använd en så liten mängd material som möjligt.
• Utnyttja förnybara förpackningsmaterial.
• Använd återvunnet material där så är möjligt.
• Se till att förpackningen går att återanvända eller återvinna i befintliga system.
• Se till att förpackningen gynnar en energieffektiv transportlösning.
• Se till att förpackningen är lätt att källsortera och tömma för konsumenten.
För befintliga förpackningslösningar ska man senast vid utgången av 2015 kunna motivera val av förpackning.
KRAV inför också totalbud mot PVC och Bisfenol A i förpackningarna. PVC (Polyvinylklorid) och andra klorbaserade plaster ska vara utfasade från och med 1 januari 2017 och får inte förekomma i någon del av förpackningen. För Bisfenol A gäller motsvarande från och med 1 januari 2018.
Generellt ska man sträva efter att ämnen och material i förpackningen är så lite giftiga som möjligt. Detta är särskilt viktigt i den del som har direktkontakt med livsmedlet. Förpackningen får heller inte vara behandlad med konserveringsmedel eller desinfektionsmedel. Desinfektion med hjälp av väteperoxid är dock tillåten.