Utredare vill förbjuda bisfenol A
Människors exponering för det hormonstörande ämnet bisfenol A måste minska. Regeringens särskilde utredare Anders Turesson föreslår därför att bisfenol A fasas ut från ytskikt i kontakt med livsmedel före år 2020.
Utredaren slår fast att bisfenol A kan fasas ut från de främsta exponeringskällorna, vilka är termopapper och ytskikt i kontakt med livsmedel, utan att det får allvarliga ekonomiska konsekvenser för samhället.
– Utredningen visar att det går att avsevärt minska människors exponering för bisfenol A. För att lyckas med det krävs dock att ämnet tas bort från kvitton så snart som möjligt. Dessutom bör ämnet tas bort från de ytskikt som finns på insidan av mat- och dryckesförpackningar av metall - så fort som möjligt men allra senast till år 2020, säger regeringens särskilde utredare Anders Turesson.
Därigenom får alla aktörer en tydlig tidsram och skälig tid för omställning. Utfasningen kan komma att kräva lagstiftning. Regeringen bör dock avvakta utfallet av pågående EU-processer. Bland annat kan en uppgradering av bisfenol A i fråga om dess påverkan på fortplantningsförmågan leda till nya möjligheter att reglera användningen av ämnet på EU-nivå.
Dessutom bör utvecklingen av branschens egna åtgärder för att minska användningen av bisfenol A utvärderas. Regeringen bör därför fastställa en kontrollstation den 1 juli 2017. Vid den tidpunkten kan regeringen bedöma om det behövs nationell lagstiftning och hur denna i så fall bör utformas, mot bakgrund av den frivilliga utfasningen och utvecklingen av regelverken inom EU.
Flera tillverkare har redan börjat fasa ut Bisfenol A ur sina förpackningar för livsmedel. Till dem som går i bräschen hör Orkla Foods Sverige. De nya lättöppnade locken på glasburkar från Felix, Önos och Bobst är fria från Bisfenol A.
Faktaruta
Bisfenol A är ett ämne som har en bred användning i samhället, främst vid tillverkning av plaster och epoxi. Det förekommer bland annat i ytskikt i konservburkar, varifrån det kan vandra ut i maten, och i kvitton och biljetter. Låga halter av bisfenol A påträffas i nästan alla urin- och blodprov från människa vilket tyder på att vi är kontinuerligt exponerade för ämnet.
Bisfenol A är hormonstörande och reproduktionsstörande. Kvinnor i fertil ålder, barn och ungdomar anses vara särskilt känsliga för hormonstörande effekter. Det finns dock olika uppfattningar om vilka effekter som är relevanta för människors hälsa och vid vilka halter dessa effekter kan uppstå. I dag finns ett förbud inom EU mot bisfenol A i nappflaskor. Sverige har även ett förbud mot bisfenol A i lock till barnmatsburkar.