23948sdkhjf

En annorlunda blick på förpackningsavfall

Ja det var rubriken då Packbridge anordnade ett frukostseminarium i Båstad med rubriken ”A different view on packaging waste”.
Såväl återvinnare, som producent fick komma till tals och det blev en bra diskussion som bland annat konkluderade att förpackningar inte ska ses som problemavfall, utan att förpackningar faktiskt fyller en roll i produktens livscykel.

– Det är inte mindre antal förpackningar vi behöver, det är fler, sa Bo Wallteg, chefredaktör på tidningen nord emballage. För att ändra konsumentattityden till förpackningar, måste tillverkarna bli bättre på att kommunicera ut vad de gör, och hur de framställt förpackningen, och vilken nytta den gör, menade han.

– Vi ska inte räkna volymerna vi återvinner i kilo, det är helt ointressant, istället borde vi räkna emissionerna, hur mycket utsläpp vi sparat när vi återvunnit vårt avfall, sa Kim Olsson, VD på NSR.

– Att vi har ett bra återvinningssystem i Sverige idag är inget som innebär att vi inte kan bli ännu bättre. Här tror jag det fastighetsnära insamlingssystemet kan vara nyckeln till att lyckas, vårt mål är att det ska växa ytterligare, sa Henrik Nilsson från Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.

Minimerar materialmängden

– Vi som förpackningstillverkare kan naturligtvis göra mycket mer än vad vi redan gör idag, vi kan använda mer bioplaster och använda material som gör förpackningarna lättare, sa Ingrid Lidbäck, Å&R Packaging. Vi jobbar hela tiden med att minimera materialmängden utan att för den skull minska skyddet för den packade varan, men vi kan såklart kommunicera ut det ännu bättre. Den rätta förpackningen gör gott!

– Vi har ett kostnadseffektivt insamlingssystem, trots det är inte återvinningsmålen så höga som vi kunnat önska, berättade Jon Djerf från branschorganisationen Avfall Sverige. Vi behöver helt klar mer fastighetsnära insamling för att nå mer hushållsavfall.

Kim Olsson berättade också att man nu genom decennierna gått från att se avfall som något man måste bli av med till att se det som en resurs. Men han menade vidare att återvinning inte är att sluta kretsloppet, hållbarhet är effektivitet menade han och ville på så sätt visa att PPP-principen (Polluter Pays Principle) egentligen blivit en PGP (Polluter Gains Principle) där man istället för att räkna kilo behandlat avfall istället ska se på hela varans emissioner för att få en rättvisare bild.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062