Lättare kartong från Skoghall
Tack vare ett framgångsrikt utvecklingsarbete inom Stora Enso har man lyckats sänka vikten på alla CKB-produkter på Skoghalls Bruk. Kartongen har blivit 10 gram lättare per kvadratmeter.
CKB-kartong används framförallt till att förpacka torra och frysta livsmedel.
– Även om kartongen nu har blivit lättare så håller den samma höga prestanda som tidigare. Den är fortfarande lika stark och har samma goda tryckegenskaper, säger Fredrik Werner.
Fredrik Werner.
Det kan ju låta lite som magi, att man lyckas finna sätt att använda mindre råvara och samtidigt behålla kvaliteten och dessutom minska vikten på kartongen. Det handlar helt enkelt om att jobba med uppbyggnaden av kartongens olika skikt och dess recept. Skoghalls Bruks kartong är uppbyggd av hela fem olika skikt, vilket är unikt och gör det möjligt att optimera en rad olika egenskaper.
Att tillverka kartong kan i vissa fall liknas vid att laga mat. Varje kartongkvalitet tillverkas efter ett speciellt recept. Genom att göra vissa förändringar i receptet påverkar man slutprodukten.
– Vi har lyckats finna sätt så vi inte behöver lika mycket råvara vid tillverkningen men får samma höga prestanda i kartongen. Det handlar om att göra justeringar i exempelvis vilka typer av massor man väljer att använda, hur man kokar eller maler dessa eller vilka körinställningar som görs på kartongmaskinen. Det handlar om att optimera recepten på bästa sätt, säger Fredrik Werner och tillägger med glimten i ögat att receptens utformning givetvis är en företagshemlighet.