BillerudKorsnäs går med i Save Food
BillerudKorsnäs går med i Save Food, ett världsomspännande FN-stött initiativ mot livsmedelsförluster och matsvinn. Med smarta förpackningslösningar ger BillerudKorsnäs ett betydelsefullt bidrag till minskat svinn.
Save Food, som är ett världsomspännande FN-stött initiativ mot livsmedelsförluster och matsvinn, startades 2011 och har som mål att minska den mängd mat som förloras eller kasseras. Totalt beräknas cirka 1,3 miljarder ton mat gå till spillo varje år, vilket motsvarar 3,3 gigaton i CO2-utsläpp. Det kan jämföras med utsläppen från all vägtrafik i USA under 2010 som då nådde 1,5 gigaton.
– Frukt och grönt är det område inom livsmedel som svinnet är som störst. Det gäller både i absoluta tal över det antal ton livsmedel som förstörs, i kapital i form av upparbetade kostnader som går till spillo och i miljöhänseende. Koldioxidavtrycket från odlade varor som transporteras långt för att aldrig konsumeras är mycket högt, säger Lars Broström, Commercial Director på Paccess, ett dotterbolag inom BillerudKorsnäs.
Ungefär en fjärdedel av svinnet under långa transporter orsakas av svaga förpackningar, enligt BillerudKorsnäs.
– Ett av problemen är att få aktörer i leveranskedjan tittar på helheten i transporten, man ser bara till sin egen del i leveranskedjan. Ofta används billiga förpackningslösningar som är anpassade för att hålla under den del i transporten som man själv har ansvar för.
Med starkt, nyfiberbaserat förpackningsmaterial och högpresterande lösningar kan BillerudKorsnäs bidra till minskat svinn.
– Förutom hållbarheten är det viktigt att ha koll på temperatur och luftfuktighet när man utvecklar förpackningarna. För höga temperaturer och kondens är vanliga orsaker till att frukt och grönt förstörs under transporten, säger Lars Broström.