SAS valde kvalitetskartong för matbox
Kartong är ett material med många fördelar för flygbolagens matförpackningar – det har låg vikt, kan förses med barriärer och kan bearbetas till den nivå av elegans och kvalitetskänsla man vill ha.
– När man skapar en förpackning för mat som ska serveras ombord är det många saker man måste ta hänsyn till. Förpackningen ska presentera maten på ett bra sätt, vikten ska vara låg, förpackningen ska kännas bra i handen, öppningen ska upplevas som smidig och naturligtvis ska förpackningen bevara intentionerna från vårt kök tills dess att den hamnar hos passageraren, berättar Gustaf Öholm, chef för Onboard Concept, Service & Sales vid SAS.
Den tidigare lösningen höll inte måttet. SAS bestämde därför att leta rätt på en ny matförpackning som kunde leva upp till kraven – både visuellt och kvalitetsmässigt. Känslan i materialet, ytbeläggningen och möjligheten till infärgning var viktiga parametrar.
Den nya måltidsförpackningen används till kvällsmål för passagerare i SAS Plus på nästan alla linjer utanför Norden. Nytt är också att allt innehåll – utom en chokladbit – produceras på samma ställe, av ett dedikerat team, något som man tror kommer att höja både kvalitet och kvalitetsjämnhet på måltiderna.
SAS förpackningsleverantör samarbetade med Elanders, som tidigare utvecklat en komposterbar förpackning för Malmö Aviation som dessutom rejält sänkte vikten. Uppdraget från SAS gällde att skapa en förpackning som var lätt att hantera, hade låg vikt och dessutom presenterade maten på ett elegant sätt.
– Vi valde Incada från Iggesund för styvhetens skull och belade den invändigt med en barriär av svartinfärgad polyetylen. Förpackningens utsida trycktes svart och sedan lade vi en hel del krut på att hitta en transparent film som fångade upp ett minimum av kondens så att det visuella intrycket av maten blev bästa möjliga, berättar Tony Norén på Elanders.