Kommentar till artikel om Cellcomb
En av Packmarknadens läsare har reagerat på innehållet i artikeln om Cellcomb och ges därför möjlighet att kommentera artikeln här:
Tekniken att styra atmosfären i förpackningen med foodpads har funnits i åratal. Det är inget nytt och inget revolutionerande med det. Vi levererar foodpads (likaså gör många av våra konkurrenter) till kunder enligt deras behov. Tekniken är i princip enkel: man tillsätter livsmedelsgodkända tillsatsämnen i foodpaden som med vattenkontakt (vätska från fisken eller köttet) genererar CO2 gas.
Det finns många alternativa tillsatsämnen som fungerar, men vanligaste är bikarbonat (bakpulver) och citronsyra. När dessa reagerar med vatten genereras CO2 gas. CO2 gasen absorberas av kött- eller fiskbiten i förpackningen vilket hämmar bakterietillväxten. Man kan visserligen ”finjustera” produkten med att ha bättre kontroll på hur mycket och hur långsamt CO2 gasen släpps ut ur foodpaden, men i praktiken har detta en minimal inverkan på slutresultatet.
Bästa resultat både ekonomiskt och praktiskt (för stora volymer) får man av den enklaste typen av CO2 pads. ”Know-howen” ligger i hur mycket CO2 gas som foodpadsen skall ha för varje specifika applikation. Men inte heller detta är så svårt, tumregeln (publicerat i otaliga artiklar) är att man bör generera 0,5-1,5 ml CO2 per gram fisk eller kött, beroende på köttbitarnas volym. Mindre bitar kräver mera CO2 gas och strörre kräver förhållandevis mindre.
För att hitta exakt rätt gasmängd och komposition för varje applikation utför man relativt enkla prover, som t.ex Nofima i Norge regelbundet gör för bl.a våra kunder.
Miljövänliga produkter är inte heller något nytt. Vi kan använda upp till 100% miljövänliga råvaror i våra produkter, helt enligt kundernas önskemål. Dessutom använder vi oss av en patenterad produktionsmetod som konsumerar en bråkdel av den energi jämfört med våra konkurrenter (inklusive Cellcomb och deras underleverantör).
Erik Andersin - Sales Director
McAirlaid´s Nordics & Baltics