23948sdkhjf

Miljoner till smart förpackningsmaterial

Vinnova har beviljat Cellcomb i Karlstad 2 miljoner kronor i Forska & väx-bidrag. Pengarna ska gå till att vidareutveckla en cellulosabaserad absorbent till livsmedelsförpackningar.
Absorbenten ska spara pengar och minska fossila utsläpp samtidigt som den ökar matens hållbarhet.

– Det här kan bli hur stort som helst, eftersom matsvinnet i EU årligen uppgår till cirka 180 kilo per person, säger Henric Nedéus, VD på Cellcomb.

I dagens livsmedelsförpackningar med färskt kött, kyckling eller fisk läggs en absorbent under maten. En slags kudde som har till uppgift att suga upp överskottsvätska för att förlänga matens hållbarhet. Varje förpackning tillsätts också en gas av koldioxid, syre och kväve som förlänger livsmedlets hållbarhet ytterligare.

Nackdelen är att behovet av koldioxid ökar förpackningens volym med två tredjedelar. Det stjäl mycket utrymme när maten ska transporteras och förvaras i exempelvis kyldiskar. Men nu vill Cellcomb vidareutveckla sin redan befintliga cellulosabaserade absorbent så att den både kan suga upp vätska och utsöndra rätt mängd koldioxid successivt. Därmed kommer den kunna eliminera behovet av överdimensionerade förpackningar.

Samtidigt visar laboratorietester att matens hållbarhet i vissa fall kan ökas till det dubbla. Potentiellt ger det en förbättring genom hela logistikkedjan som resulterar i bättre ekonomi, mindre miljöpåverkan och mindre matsvinn.

– Om Cellcomb lyckas med projektet så blir det här ännu ett exempel på en bioekonomisk innovation som kan ta oss ett steg närmare ett fossilfritt samhälle, säger Maria Hollander, VD på Paper Province.

En utmaning som projektet ska lösa är att skapa en absorbent som successivt kan släppa ut rätt mängd koldioxid under hela sträckan mellan produktion och konsument. En annan är att skapa recept på optimal koldioxidutsöndring till olika livsmedel för att maximera hållbarheten.

– Vi har en grupp otroligt kompetenta personer som ska jobba med utvecklingen och vi har goda förhoppningar om att lyckas berättar Henric Nedéus.

Paper Province har hjälpt Cellcomb att ansöka om projektpengar från Vinnova och att sätta samman en projektgrupp. Förutom Cellcomb kommer professor Lars Järnström från Karlstads universitet, Marit Kvalvåg Pettersen, forskare vid Nofima och Sveriges främsta kvinnliga innovatör, Solgun Drevik att vara involverade i projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062