Packaging Today på Entreprenörsveckan
Packaging Today på Entreprenörsveckan fokuserade under tisdagen på spårbarhet och logistik. Moderator Bo Wallteg höll ihop trådarna under dagen.
– En restaurangägare tryckte 2D-koden på menyn så gästerna med sin mobil skulle kunna scanna och se var dagens fisk kom ifrån. Han gjorde ingen stor sak av det, men det blev otroligt uppskattat och omkring hälften av gästerna scannade koden, säger Niklas Hild.
Niklas Hild tillsammans med Ulla Ringblom från Ringblom Consulting på Packaging Today.
Den här sortens spårbarhet är något som efterfrågas även på andra produkter, menar Niklas Hild.
– Svenska konsumenter vill kunna göra ett aktivt val och stödja närproducerat och svenska odlare och uppfödare. Jag är övertygad om att detta kommer bli vanligt på våra förpackningar i framtiden.
Spårbarhet kommer på flera områden bl a läkemedelsförpackningar. Alla förpackningar ska ha ett unikt serienummer som ska kontrolleras mot en databas vid försäljningen. Och Microtrackning har utvecklat en app som gör det möjligt för patienten eller konsumenten att även själv kontrollera att läkemedlet är en originalprodukt.
Packaging Today pågår just nu i Båstad.
Mats Nygårdh från Tempix berättade om företagets temperaturindikator, hur den kan hjälpa handeln att kontrollera temperaturkedjan från packning till butik. Om produkten har utsatts för en temperatur som överstiger det tillåtna under för lång tid i någon del av distributionskedjan förstörs streckkoden och produkten blir osäljbar.
– På det viset kommer man också runt diskussionen om hur livsmedlet hanterats efter att det lämnat butiken. Kan inte streckkoden avläsas i kassan kan produkten inte säljas så kunden kan inte komma tillbaka med varor som man inte själv hanterat på rätt sätt.
Mats Nygårdh berättade också om den långa, innehållsrika, spännande och tålamodsprövande resan som entreprenör med en helt ny produkt.
– Dragningar för investerare som man ser på Draknästet i TV, såna har jag säkert gjort 150 gånger. Vi startade företaget 2002 och har haft en tvåårig finansieringshorisont hela vägen. Om två år är vi igång, har vi tänkt, men det har hela tiden tagit längre tid.
Mingel i Packbridges monter på Packaging Today. Ulrika Carlberg, mitten, förpackningsdesigner på ICA och vänninnan Lotta Alexius, Möbeldesigner, talar förpackningar med Eva Norling Gersbro tv.
Thomas Eriksson från Everfresh i Helsingborg, ett av Sveriges största frukt- och grönsaksföretag, berättade hur dom jobbar med spårbarhet på såväl odlade som processade produkter. Lagen kräver spårbarhet ett steg bakåt och ett steg framåt. Bakåt kan man inte bara gå tillbaka på enskild odlare utan också till vilket lottnummer, dvs vilken del på åkern grödan är tagen ifrån, naturligtvis också tidpunkten.
– Vi ställer också krav på våra leverantörer att de ska föra s k odlingsdagbok, där de för in uppgifter om bevattning och bekämpningsmedel. Vi gör egna kontroller och skulle vi upptäcka att det saknas uppgifter en dag, så är den leverantören inte längre aktuell för oss, säger Thomas Eriksson.
Förmiddagen avslutades med Fredrik Moberg från Mobergs Processkontroll som berättade om olika tekniker för att upptäcka främmande oönskade föremål i livsmedelsprodukter.
– 99 procent av alla livsmedel vi idag äter är kontrollerade med någon typ av magnetdetektering. Vi ser att behovet ökar av röntgendetektering som visserligen är dyrare, men den upptäcker alla hårda föremål, även inkapslade och sammansatta. Röntgen kan också detektera metall i metallförpackning och glas i glasförpackningar, och även användas för att kontrollera antal och form och som en griov viktkontroll, säger Fredrik Moberg.
Fredrik Moberg, en av talarna på Packaging Today i samspråk med en av besökarna på Entreprenörsveckan, Bo Olsson, konsult.
Entreprenörsveckan med Packaging Today fortsätter under onsdagen. Då är det Sustainabilityfrågor som står i fokus.