Unik lösning för ökad återvinning testas
En ny svensk lösning kan bidra till att klara en ambition från Riksdagens Miljömålsberedning, som föreslår att minst 40 procent av matavfallet från bland annat matbutiker ska behandlas biologiskt år 2105. Systemet testas nu för första gången i en butik i Malmö.
Karin Gunnarsson, butikschef på ICA Maxi Stormarknad i Toftanäs, har goda erfarenheter av Bio Simplex:
– Det känns bra att kasserad frukt och mejeriprodukter får nytt liv som biogas. Vi är en Svanemärkt butik och miljöprofilen är viktig för våra kunder. I våra miljömål för året ingår att minska avfallsmängden från butiken. Den här lösningen hjälper oss att klara målen, dessutom bidrar vi till minskade avgasutsläpp från transportfordon eftersom systemet inte behöver tömmas lika ofta. En stor fördel är att medarbetarna tycker det är lätt att använda Bio Simplex, det gör att all kasserad mat hamnar rätt.
Karin Gunnarsson.
Trots att Karin Gunnarsson är nöjd så ser hon en förbättringspotential:
– Tänk om man på sikt kan skapa ett helt kretslopp där matavfallet blir till biogas som sedan kommer tillbaka till butiken och värmer upp våra lokaler.
Bio Simplex hanterar och sorterar både förpackad och icke förpackad kasserad mat direkt ute i butikerna. I Bio Simplex separeras förpackningarna från maten. Matavfallet transporteras till en biogasanläggning där det omvandlas till biogas och gödsel, förpackningar går till energiutvinning.
Gunnar Hubner, projektledare, SITA Sverige:
– Med tanke på att dagligvaruhandeln slänger 125 000 ton mat per år kan Bio Simplex göra stor skillnad. Finessen är att det i butikerna tillverkas biogasråvara direkt, som sedan kan gå till biogasframställning.
Joakim Nikkilä, miljösamordnare, SITA Sverige:
– Mycket mat förbränns i onödan och det beror på att det är tidskrävande och dyrt att låta personal i livsmedelsbutikerna ta bort förpackningarna innan maten slängs. Bio Simplex klarar både förpackade och oförpackad produkter och med denna lösning blir det enkelt och lönsamt att återvinna maten som biogas.
– Det är brist på biogas, som är det mest miljövänliga drivmedlet. När livsmedelsbutikerna nu bidrar till att öka produktionen kan det driva marknaden för biogasfordon framåt, vilket leder till miljövinster.