Ostronskal blir plastpåsar
Ett spontant möte på förpackningsmässan Scanpack för två år sedan har lett fram till ekologiska plastpåsar, baserade på ostronskal.
– Vi hade ett samtal kring hållbara förpackningar. Besökaren undrade om vi provat att använda ostronskal som komponent, berättar Pär Wik.
Mannen, med bakgrund som kemist, hade en idé om att blanda finmalt ostronskal i plasten. Det skulle bl a minska CO2-utsläppen.
Ekmans är ett företag inom Trioplast Industrier AB, med huvudkontor i Smålandsstenar. Med 1 300 anställda en av Europas ledande tillverkare av polyetenplaster.
Pär Wik, Ekmans/Trioplast
– Vi har sedan länge starkt miljöfokus och visade upp en produkt som heter Triogreen på Scanpack, förklarar Pär Wik.
Men att blanda det fossila råmaterialet med ett förnyelsebart biologisk material, rester av skaldjur, var en helt ny idé. Som slog rot.
Ett samarbete inleddes och under det följande året bedrevs ett intensivt utvecklingsarbete på Ekmans och Trioplast.
Två frågor var avgörande för projektet. Skulle plasten hålla tillräckligt hög kvalitet? Och hur kunde man få tag på tillräckliga mängder ostronskal?
– Vi kom ganska snart fram till att 25 procents inblandning av granulat från ostronskal gav oss en plastfilm av mycket god kvalitet, säger Pär.
Tillgången på råvara var ett knivigare problem.
– Alla typer av ätliga ostron fungerar, konstaterar Pär Wik.
Men i västvärlden är ostron en lyxprodukt konsumenten köper inklusive skal. Att samla ihop skalen framstod som ett övermäktigt logistiskt problem.
Men det visade sig finnas en lösning: i Sydostasien. Där odlas ostron i mängd, framförallt för produktion av ostronsås. Skalen blir över, en restprodukt som läggs på hög.
– Enligt våra uppskattningar odlas kring fem miljoner ton ostron varje år i Asien. Mer än hälften av det är skal. Därmed var tillgången säkrad.
Skalen hämtas, mals ned till granulat vid en anläggning i Taiwan och skeppas sedan vidare till Sverige och Småland, där plastfilmen produceras och påsar med olika design tas fram.
Handeln har visat ett stort intresse för de ekologiska påsarna. Först ut är Åhléns som just nu lanserar sin nya kasse.
Pär Wik ser stora miljövinster med de nya påsarna.
– Dels visar forskningsrapporter att ostronodlingen har en positiv inverkan på det ekologiska systemet i havet. Dels minskar växthuseffekten, säger han.
Vid utvinning av fossila råvaror frigörs CO2.
– Genom att blanda in 25 procent förnyelsebart biologiskt material i påsarna minskar vi CO2-utsläppen i motsvarande grad.