23948sdkhjf

15 miljoner kronor till livsmedelsforskning

Formas forskarråd har beviljat 15 miljoner kronor till fem forskningsprojekt med svenska deltagare inom ramen för det europeiska nätverket SUSFOOD.
Ett av EUs mål inom livsmedelsområdet är att garantera att EUs växande befolkning har tillgång till säkra, näringsrika, ekonomiskt överkomliga och nyttiga livsmedel – samtidigt som hänsyn tas till ekologisk hållbarhet när livsmedlen tas fram. Som ett led i detta, beviljar det europeiska nätverket SUSFOOD cirka 100 miljoner kronor till nio projekt.

2013 öppnade SUSFOOD sin första utlysning. 17 av 25 partners deltog i utlysningen som omfattade tre områden:

­– Strategier för att uppnå ett minskat matsvinn i hela produktionskedjan

– Innovativa metoder för matproduktion och matprodukter för en hållbar livsmedelskedja

– Att förstå konsumentens beteende och därigenom kunna uppmuntra till ett hållbart livsmedelsval

– Det är roligt att svenska forskare har lyckats så bra i den här utlysningen och att projekten täcker in alla tre områden som utlystes. Ett av projekten koordineras dessutom av en svensk partner. Nu finns det också en möjlighet till för svenska forskare att söka medel då den andra utlysningen inom SUSFOOD har öppnat, säger Gia Destouni, huvudsekreterare på Forskningsrådet Formas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094