Flesta struntar i matsvinnet
72 procent struntar i förpackningens storlek när de köper bröd. Och lika många har heller inget dåligt samvete för att de slänger mat. Det visar en undersökning gjord av brödföretaget Pågen.
Rapporten innehåller trender och rykande färsk fakta om bröd såväl som brödets roll de senaste tusen åren och tillbakablickar som kan förklara varför vår brödkarta ser ut som den gör idag.
Grunden för rapporten är en stor nordisk undersökning där över 4000 svenskar, norrmän, danskar och finnar har fått svara på frågor om bröd och brödvanor och om vilken plats brödet har i ens vardag.
– Bröd är en jätteviktig del av vår kultur och det finns många intressanta skillnader länderna emellan. Pågen har bakat bröd sedan 1878 och finns på hela den nordiska marknaden. Det har gjort att vi vet mycket om bröd och brödkonsumtion - kunskap som tillsammans med trender och vad vi ser kommer att hända framöver i brödvärlden kändes perfekt att kunna dela med oss av till andra i form av en rapport, säger Boel Lagerwall, kommunikationschef Pågen.
Nordiska brödvanor
Kulturskillnader när det kommer till bröd finns det gott om länderna emellan, men tydligt är att fullkornsbrödet tagit ett stadigt grepp om oss – det är den brödtyp som är mest populär i alla nordiska länder. Sverige har en lång tradition av ljusare och sötare bröd och det är också tydligt i undersökningen. I övriga länder väljer man hellre extra grovt rågbröd.
Också konsumtionstillfällen skiljer sig åt. I Sverige har brödet en självklar plats på frukostbordet, medan det i Danmark och Norge ses som en egen måltid, till exempel äter man i stor utsträckning smörgås till lunch, medan vi i Sverige istället väljer varm mat. Hela 89 procent av danskarna äter bröd till lunchen flera gånger i veckan eller mer – i Norge är siffran 77 procent.
Brödsvinn
Sett till hela Norden är bröd det livsmedel som slängs mest. 25 procent uppger att de har slängt bröd den senaste veckan, vilket är fler än andelen som har slängt mjölkprodukter, grönsaker, pasta, potatis eller ris. En förklaring kan vara att bröd nästan alltid finns i de nordiska hemmen. Det finns mycket att vinna på att planera inköpen i affären, men trots det tar 72 procent inte hänsyn till förpackningsstorlek när de väljer bröd.
En av de vanligaste anledningarna till att man slänger bröd är att det blivit torrt eller ”känns gammalt” – omkring en tredjedel av de tillfrågade uppger att de slänger torrt bröd istället för att använda det i till exempel matlagning eller att rosta det. I Pågens rapport finns flera bra tips på hur man kan minska sitt svinn.
Trots detta har få dåligt samvete över sitt matsvinn. 30 procent mår dåligt över matsvinnet, 22 procent över hur mycket bröd de slänger. Det finns också en skillnad på hur man ser på sitt eget svinn och andras. 3 av 4 anser att andra slänger mat i onödan, men bara 1 av 4 att de själva gör det. Barnfamiljer är det största brödsyndarna, 1 av 3 slänger bröd varje vecka.
Miljöintresserade slänger lika mycket som andra. De har dock mer dåligt samvete över hur mycket mat de slänger.
Ladda ned rapporten i sin helhet här: www.pagen.se/brodrapporten