Grön plast av gul råvara
Forskare vid KTH är övertygade om att det är fullt möjligt att producera konkurrenskraftig plast av rapshalm, en restprodukt från rapsodlingar.
– Dessa två kriterier uppfylls av rapshalm, säger Ulrica Edlund, docent och universitetslektor vid institutionen för fiber- och polymerteknologi vid KTH, och som leder projektet.
Rapshalm är en restprodukt från rapsodlingen och används i dagsläget inte i någon större kommersiell utsträckning, menar hon.
Rapshalmen innehåller makromolekyler av typen lignin och hemicellulosor vilka går att använda som råvaror vid tillverkningen av förnyelsebara plastmaterial. I projektets första fas ska forskarna utveckla en metod för att utvinna de viktiga beståndsdelarna ur rapshalmen.
– Någonstans i råvaran gömmer sig de här makromolekylerna. Vi måste skapa en vettig process för hur detta ska göras, och utveckla en metod där vi tar hänsyn till både kostnaden och miljön, säger hon till tidningen Extrakt.
Enligt Edlund har projektgruppen som mål att ta fram en råvara med vilket det är möjligt att skapa en förnyelsebar plast som är så potent att den kan utgöra ett grönt alternativ till oljebaserade plaster. Dock kommer den inte att kunna ersätta alla typer av plaster som idag är baserade på råolja. Kanske kan det handla om tunnare plast, exempelvis inom förpackningsindustrin, säger hon till tidningen.
Källa: Plastnet