Boxa kan bli ny trend på restaurang
The Packaging Arena testar ett nytt koncept för att minska matsvinnet. Att Boxa kan bli den nya trenden på restauranger. – Nej, det handlar inte om att slåss, eller att göra någon illa. Att Boxa är ett sätt att enkelt ta med sig överbliven mat hem från restaurangen, säger Nina Kask, projektledare på The Packaging Arena.Kjell Björnstad och Nina Kask presenterar Boxa, ett nytt förpackningskoncept som ska minska matsvinnet.
Under sommaren testas det nya konceptet Boxa på Terrassens restaurang i Karlstad. Slår testerna väl ut kan det bli tal om storskalig produktion. Konceptet består av tre delar: en matbox, en praktisk hållare för matboxarna och faktakort om matsvinnet som ska få igång diskussionen. Design och förpackningsmaterial är valda med omsorg för att göra det så lätt som möjligt för både restaurangen och gästerna att Boxa.– Det här är ett hållbarhetstänk som ligger helt i linje med våra värderingar. Så det känns naturligtvis jättebra att få vara med och utveckla konceptet, säger Kjell Björnstad, på Kjell & Bolas Måltider som driver Terrassens restaurang i Karlstad.Det nya förpackningskonceptet togs fram i en öppen innovationsprocess under ledning av The Packaging Arena.– Vi fick ihop en bra blandning av aktörer med spetskompetens inom en rad olika områden. Det har gått fort på slutet och här har Stora Enso, ScandiPac, Motherland och Kjell & Bolas varit aktiva och värdefulla, säger Nina Kask.Testet av det nya konceptet pågår mellan den 26 juni och 19 augusti. Därefter sker en utvärdering bland restaurangpersonal och gäster. Varje år slänger svenska restauranger och storhushåll 170 000 ton mat, ett enormt slöseri som påverkar både plånboken och miljön negativt.