23948sdkhjf

Många fel i märkningen av livsmedel

Det förekommer stora brister vid märkningen av Livsmedelsförpackningar när det gäller att ange tillsatser och ingredienser. Det menar föreningen Äkta vara som har granskat en undersökning av Livsmedelsverket på 400 färdigrätter och charkprodukter.
Fel upptäcktes på nästan hälften av alla undersökta förpackningar och på vissa saknades helt och hållet ingrediensförteckningen. Enligt Livsmedelslagen ska en sådan finnas för att ge konsumenter korrekt och tydlig information om vad maten innehåller.Livsmedelsverkets syfte med undersökningen var att kontrollera hur reglerna för den obligatoriska märkningen av livsmedel efterlevs, men också att öka myndigheternas granskning, speciellt av ingrediensförteckningar. Vid den aktuella kontrollen har man jämfört recept och andra dokument med vad som står på själva förpackningen, men inte gjort några kemiska analyser av produkterna. De undersökta produkterna var allt från korv, skinka och grillad kyckling till sallader, fiskgratäng och kåldolmar med sås och potatis.– Det är allvarligt att reglerna efterlevs så pass dåligt. Ingrediensförteckningarna är ju ofta det enda sättet för oss konsumenter att få veta vad en produkt egentligen innehåller. Vi måste ju kunna lita på att det som står på förpackningen stämmer, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.Den ideella föreningen Äkta vara bildades 2006 och driver bl a konsumentsajten www.äktavara.org med nyheter, livsmedelsguider och bloggar. Sedan 2009 har Äkta vara även en livsmedelsmärkning som en service till de konsumenter som vill undvika tillsatser och industriella ingredienser.Till pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094