Bag-in-box-viner känsliga för värme
För bag-in-box-viner är risken mycket större än för flaskviner att otrevliga smaker, aromer och färger utvecklas om de lagras i för hög temperatur, enligt en ny studie.Ställ lådan svalt. Optimal temperatur är 10°C.
Studien, som publiceras i American Chemical Society´s Journal of Agricultural and Food Chemistry, betonar vikten av sval lagring. Helene Hopfer och hennes kollegor förklarar att ämnen i vin reagerar med luftens syre och påverkar kvaliteten. Reaktionerna går snabbare med ökande temperatur.Forskarna har använt både kemisk analys och tränade avsmakare och studerat hur lagring och varierande temperatur påverkar oekat California Chardonnay efter tre månader i: flaska med naturkork och med syntetkork, skruvlock och två olika bag-in-box-förpackningar.Bag-in-box-vin vid 40°C och 20°C åldrades signifikant snabbare, blev mörkare och utvecklade vinägertoner. Alla viner åldrades bättre vid 10 °C.Hela forskarrapporten hittar ni HÄR!