FoodTech ökade starkt
Den danska mässan för livsmedelsproduktion, FoodTech, som hölls i förra veckan lockade 9 439 besökare. Parallellt med mässan arrangerades konferensen Veje til Vækst av Væksthus Midtjylland. Under tre dagar var det såväl kommers som nätverkande hos de 260 utställarna och flera priser delades ut till förtjänstfulla insatser i branschen.Danida och Udenrigsministeriet stod bakom den internationella speed-datingen på FoodTech 2012, där besökande fackfolk fick tillfälle att möta representanter från 17 olika företag frånhela världen – från Vietnam i Öst till Bolivia i Väst. Foto: Tony Brøchner.
Antalet besökare på mässan ökade från det senast begav sig 201 då mässan hade 8 282 besökare.– Det har varit kvalitet, relevans och köpkraft hos de besökande på mässan. Hela marknaden inom processutrustning har varit här och vi har haft fullt upp i montern. Vi är mycket nöjda med utbytet och antalet leads ser lovande ut, säger Jesper Holm, säljchef hos Alfa Laval och med i Foodtechs mässkommitté.Danish International Food Contest (DIFC) genomfördes i samband med FoodTech 2012, och här var det rekord i antalet mejeriprodukter. Hela 1 701 ställdes ut och bedömdes i tävlingen, som också bjöd på nya produkter inom vin, öl, juice och rapsolja. Utöver de nordiska länderna deltog bidrag från länder som Tyskland, Holland, USA, Canada och England. – Det har varit en helt fantastisk upplutning från både producenter och mejerier till tävlingen Danish International Food Contest. De många produkterna har hållt en hög nivå, och tillskottet av helt nya produkter har gett tävlingen en ökad bredd. Detta har skapat ett starkt fundament för tävlingen som vi planerar att bygga vidare på, säger Søren Jensen, tävlingsledare för DIFC. FoodTech 2012 bjöd också på en rad temaområden, som fick stor uppmärksamhet av besökarna. I Hall K presenterades Multivac HPP-teknologin för högtryckspastörisering och även Mylar Cook från amerikanska DuPont Teijin Films. Företagets amerikanske VD var på mässan: – Det är min första gång i Danmark och jag är mycket imponerad av både mässan och tävlingen Danish International Food Contest. Temaområdet med Multivac, där vi har kockelever som tillagar mat med Mylar Cook har varit helt imponerande och kommer att bilda skola för våra utställningar runt om i världen framöver, säger Joe Kraft, DuPont Teijin Films.FoodTech Innovation Award utdelades i år för sjunde gången. Priset tillfaller den utställare som presenterar mässans mest innovativa och nyskapande produkt.Vinnaren av FoodTech Innovation Award blev Bila A/S som mottog utmärkelsen i samband med mässans öppning den 13 november. H.K.H. Prins Joachim överräcker diplom och en check på 50 000 DKK till adm. direktør för Bila A/S, Jan B. Sørensen. Michael Stevns läste upp tävlingsjuryns motivering. Foto: Tony Brøchner.