Vällingförpackning bäst i designtävling
En smart förpackning – fylld med välling! Det blev det vinnande bidraget i årets upplaga av Billeruds designtävlingSPICE: 12 på Berghs School of Communication i Stockholm.Det är tredje året i rad som Billerud, designbyrån NINE och Berghs School ofCommunication arrangerar tävlingen SPICE (Sustainable Packaging & InnovationCommunication Event).
Under sex veckor har tolv elevgrupper, som studerar grafisk design eller tillproduktionsledare/operativ projektledare, arbetat med årets uppgift – att utvecklalivsmedelsföretaget Sempers befintliga vällingförpackning och tillhörandeförvaringsburk– Det har varit en fantastisk spännande resa att följa elevernas arbete. Ochresultatet överträffar alla mina förväntningar, att på så kort tid komma upp med sågenomtänkta och spännande designkoncept är imponerande, säger MarinaEriksdotter, Group Brand Manager på Semper.Störst gillande hos juryn fick förslaget från EmmaFällman, Jesper Olsson, Kajsa Jacobsen och LouisePersson. ”Ett koncept som räckte hela vägen. Ett nytänk i utvecklandet av förpackningen, fantastisktljuvliga illustrationer och en presentationsfilm om vällingmys som gick rakt in i hjärta”, lödmotiveringen.– Vi utgick från Sempers symboler, den röda färgenoch barnet. Det emotionella. Och så förstärkte vi detta uttryck, säger Jesper Olsson och Kajsa Jacobsen.För eleverna var jurypresentationen finalen på en hektisk period med bland annatbesök på Billeruds bruk Gruvön och föreläsningar kring Billeruds fiberbaseradeprodukter.– Vikten av en produkts förpackning får allt större roll. SPICE passar Billerudserbjudande – att utveckla hållbara och smarta förpackningar som skapar ettmervärde. Vi får här en unik tillfällighet att skapa en nära relation mellanframtidens designer och våra produkter, säger Jimmy Nyström, BusinessDevelopment Director på Billerud.För den vinnande kvartetten väntar nu första priset – en inspirationsresa tillBerlin. För alla prototyper och presentationer väntar en utställning på Sempershuvudkontor i Sundbyberg.– Därefter ska vi i lugn och ro sätta oss ner och fundera hur vi ska gå vidare medalla de idéer vi har fått av SPICE-projektet, säger Marina Eriksdotter.