23948sdkhjf

Närproducerat förvirrande begrepp

Nu tar branschen tillsammans med forskare initiativ till att tydliggöra frågor om lokalproducerad mat. Många konsumenter gillar lokalproducerad mat, men samtidigt visar tidigare undersökningar att de ofta känner sig lurade när de i butik eller på restaurang väljer ”lokal mat”. – Är maten verkligen lokalproducerad? Och vad menar egentligen producenterna när de utlovar lokalproducerad mat?Allt fler konsumenter väljer lokalt producerade produkter.
Under hösten kommer ett förslag till branschdeklaration om lokalproducerad mat att kommuniceras inom branschen och med aktörer i hela livsmedelskedjan. Förslaget går ut på att lyfta fram och synliggöra alla de begrepp som redan används bland olika aktörer samt att dessa uppmanas att förklara vad de menar med t.ex. ”lokalproducerat”.I och med att definitioner av begrepp som ”lokal mat” och ”lokalproducerat” tydliggörs ökar möjligheterna för konsumenterna att själva stämma av om producenter och produkter lever upp till förväntningarna. Förslaget syftar till att stödja alla seriösa och engagerade producenter och organisationer som arbetar med lokal mat och samtidigt uppmana konsumenterna att själva fråga efter den information de behöver för att göra sina val.Förslaget om en branschdeklaration rymmer också en konsumentguide som beskriver konsumenternas bevekelsegrunder för att välja lokalproducerad mat och hur starka dessa grunder är ur ett vetenskapligt perspektiv. Konsumenterna väljer idag lokalproducerad mat främst med tanke på en levande landsbygd, miljöhänsyn och för att de känner sig trygga med att veta vem som producerat maten.Närmare 200 aktörer i Sverige och utomlands har svarat på en enkät om lokal mat. De flesta av dem som svarat ställer upp på följande definition av lokal mat/närproducerad mat: den grundläggande innebörden av lokal mat/närproducerad mat är att maten produceras och konsumeras lokalt. Det geografiska avståndet som olika aktörer i Sverige avser med ”lokalt” sträcker sig från 2 km upp till 500 km.De begrepp som i Sverige används mest frekvent är ”lokalproducerad mat” och ”närproducerad mat”. Många använder också gårdsnamn, kommunens eller regionens namn för att markera ursprunget. När dessa begrepp används syftar man ofta på olika saker: råvaruproduktion, förädling, tillagning eller försäljning. Utomlands finns inte motsvarigheten till ”närproducerad mat” utan där används oftast begreppet ”lokalproducerat”.Mer än hälften av dem som svarat i Sverige och knappt hälften av dem som svarat i andra länder har en egen definition av de begrepp de använder som ”lokal mat”, ”närproducerad mat” och ”lokalproducerat”.För mer information: www.livsmedelssverige.se www.regionalmat.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094